Desplegar menú lateral
01/02/2018

L’enregistrament d’imatges per satèl·lit permet optimitzar l’ús de recursos hídrics en l’agricultura

IRTA treballa en el projecte europeu Managing and Optimizing Irrigation by Satellite Tools (MOIST)

El Fons d’Innovació Danès (IFD) inverteix més d’un milió d’euros per millorar l’eficiència hídrica dels conreus

Investigadors d’IRTA participen en el projecte MOIST, en el que experts danesos i de la resta d’Europa en teledetecció treballen amb el sector agrícola per a desenvolupar un sistema que optimitza l’ús dels recursos hídrics en l’agricultura a partir d’imatges de satèl·lit. El Fons d’Innovació Danès (IFD) ha invertit més d’un milió d’Euros en aquest projecte per aconseguir un ús més efectiu de l’aigua al camp.

El MOIST desenvoluparà una aplicació que donarà informació als agricultors perquè puguin fer un ús eficient de l’aigua.

Els agricultors no tenen, en aquest moments, accés a una informació suficientment precisa sobre la quantitat, el moment i lloc on aportar aigua per regar eficientment les seves parcel·les. Els satèl·lits i la teledetecció aporten informació que pot ajudar a prendre les millors decisions per portar a terme un maneig eficient del reg, a partir de l’estimació de paràmetres com l’evapotranspiració o el contingut d’aigua en el sòl. Això permet millorar les collites, beneficia el medi ambient al reduir la quantitat d’aigua utilitzada i evita la pèrdua de nutrients en el sòl.

Els resultats del projecte podran aplicar-se internacionalment en zones on la sequera és un factor limitant.  Les dades s’obtindran dels satèl·lits de l’Agència Espacial Europea (ESA), i seran accessibles de forma gratuïta gràcies al Programa Copernicus de la Unió Europea. Per primera vegada s’explorarà la sinergia entre els sensors radar, òptic i tèrmic dels satèl·lits Sentinel 1, 2 i 3.