Desplegar menú lateral
26/09/2024

LCA Food Barcelona 2024: Cinc dies plens de tot

Una de les sessions plenàries del congrés. Foto: Fernando Larrea.

El diumenge 8 de setembre de 2024, els i les participants en el 14è congrés LCA Food, aterrats a Barcelona des dels cinc continents, vam començar-nos a reunir d’una manera prou original: contemplant i formant part dels “Castells”, unes torres humanes pròpies de Catalunya proclamades patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. Tota una declaració d’intencions, perquè si una cosa reflecteixen els Castells, és com d’alt es pot arribar treballant conjuntament.

Diversos participants a l’LCA van voler formar part dels castells. Foto: Júlia Ribó.

Després, vindrien tres dies intensos de sessions plenàries, presentacions de projectes i grups de treball a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB), coorganitzadora d’aquest congrés centrat en el càlcul de la petjada ambiental dels aliments juntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Si una cosa criticarien alguns dels assistents, és que molts d’aquests actes se solapaven en horaris: va ser difícil anar a tots els que els interessaven. Hi havia molta ciència per compartir.

I és que l’Anàlisi del Cicle de Vida (ACV, o LCA per les seves sigles en anglès) dels productes alimentaris fa dècades que s’està estudiant, però actualment és un mètode a l’alça arreu del planeta, que sembla clau per entendre com han de ser els sistemes alimentaris per fer un món més sostenible i saludable per a les generacions futures. Les administracions hi confien i moltes d’elles van assistir al congrés. Els mitjans de comunicació també s’hi van interessar, com mostra la cobertura mediàtica que aquesta trobada internacional va tenir en diaris i ràdios. Per exemple, La Vanguardia, el Periódico o Ràdio Nacional d’Espanya.

El director general de l’IRTA i la presidenta del Congrés atenen alguns mitjans de comunicació. Foto: Fernando Larrea.

Un reflex de tot plegat és que aquesta edició de l’LCA Food va batre un rècord de participants, prop de mig miler de persones que van venir a Barcelona a presentar projectes, a escoltar i, sobretot, a teixir xarxes. En van faltar de l’Àfrica i, en general, dels països de l’anomenat Sud global. Amb tot, és destacable la gran proporció d’estudiants entre els participants dels països de fora de l’OCDE. Probablement, molts d’aquests professionals en formació presentaran interessantíssims projectes en futures edicions de l’LCA Food. La pròxima, d’aquí a dos anys a Montreal!

Les sessions plenàries van servir per obrir el focus i escoltar les aportacions de persones tan interessants com Louise Fresco, Marta G. Rivera, Llorenç Milà i Canals, Joan David Tàbara i Joan Romanyà. Així mateix, tres representants de grans multinacionals del sector, Nestlé, OSI i Unilever, van compartir com treballen i què poden necessitar dels professionals de l’ACV en la seva tasca d’avaluar la petjada ambiental dels productes que comercialitzen, des de peu de granja fins a les botigues.

Una parada saludable per estirar el cos. Foto: Fernando Larrea.
Els passadissos de la UB acollien desenes de pòsters dels participants a l’LCA Food. Foto: Fernando Larrea.

Pel que fa a les sessions paral·leles i els pòsters, és impossible destacar tot allò que voldríem en poques línies. Però hi ha temes que en aquesta edició han pres molta rellevància, i que probablement encara en tindran més a Montreal.

És el cas dels ACV nutricionals, els quals posen de manifest que no podem separar els impactes ambientals de la qualitat nutricional dels aliments. Queda molta feina per trobar i testar els indicadors ideals per a aconseguir-ho.

També, l’ecoetiquetatge és la paraula de moda, sobretot a Europa, i molts estudis busquen la millor manera de comunicar els resultats de l’ACV a través d’una etiqueta simple i entenedora.

 

Una de les sessions de treball del congrés. Foto: Fernando Larrea.
Un descans entre sessions. Foto: Fernando Larrea.

A més, hi ha un interès creixent en l’avaluació dels impactes de la pesca i l’aqüicultura, que temps enrere havien estat l’aneguet lleig del congrés. Caldrà treballar molt per mesurar els danys dels ecosistemes marins tan bé com els dels terrestres, però la comunitat que s’hi dedica no para de créixer, de manera que esperem moltes novetats els pròxims anys.

I podríem parlar de moltes més qüestions, però anem curts d’espai, així que si voleu tenir un resum de tota la ciència que s’ha presentat al congrés, us convidem a descarregar el llibre d’abstracts, que estarà disponible al web fins al juny del 2025. Després el penjarem al hub de la sèrie de conferències LCA Food.

Pel que fa a la part lúdica, el sopar de gala va esgotar localitats i l’espai gastronòmic de l’emblemàtica Estació de França de Barcelona va acollir una autèntica festa la nit del 9 de setembre, que també va servir per començar a trencar el gel. Tot plegat, amenitzat per un grup de rumba catalana que va fer aixecar i ballar moltes persones.

 

Un instant del sopar de gala a l’Estació de França. Foto: Fernando Larrea.

El dia 10 a la tarda, experts de l’IRTA van organitzar un tast d’olis a la seu del congrés. Els qui hi van participar van votar entre dos tipus d’olis d’oliva verge extra i les seves combinacions amb taronja dessecada i amb anxoves. Així, van gaudir d’un tast de productes d’alta qualitat alhora que van passar a formar part de la mostra d’un estudi científic de l’IRTA. 

I el dia 12, clausurat oficialment el congrés, un centenar de persones dividides en tres grups van animar-se a visitar tres de les seus de l’IRTA arreu del territori català.

Una de les visites va ser a la seu de l’IRTA a Caldes de Montbui. Foto: Pol Mestres.

Aquestes visites van permetre estrènyer llaços més enllà de la intensitat científica del congrés i conèixer innovacions en agricultura regenerativa i segrest de carboni en el cultiu de la vinya; en cultius herbacis i llenyosos; en digitalització i automatització de granges de vaques lleteres, o en el medi marí i l’aqüicultura.

Van ser, doncs, cinc dies del setembre de 2024 plens de tot, fruit del treball de mesos i mesos, que les organitzadores i organitzadors del congrés guardarem per sempre com un regal. Gràcies a tothom i fins ben aviat!

L’equip organitzador del 14è congrés LCA Food, 24 de setembre de 2024.

 

Més sobre el congrés:

Vídeo resum:

Entrevista a la presidenta del congrés, Montse Núñez: