Desplegar menú lateral
26/11/2022

L’Aragó s’endú, un any més, els tres premis especials en els XXIX premis Porc d’Or

Els tres guardonats amb els premis especials, acompanyats de les autoritats

Prop de 800 professionals del sector, entre ramaders, veterinaris, representants de les administracions públiques, associacions, universitats i empreses, s’han aplegat a Toledo en una gran gala

Els guardons reconeixen l’excel·lència del sector porcí espanyol, la seva tenacitat, l’esforç i la capacitat per adaptar-se en la cerca de la millora contínua

Toledo ha estat enguany la ciutat elegida per acollir la gala de d’entrega de la XXIX edició dels premis Porc d’Or. Ha estat una nit per compartir i celebrar la bona feina del sector porcí a l’Estat, en general, en la qual l’IRTA, l’empresa líder en sanitat animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca, Interporc, han reconegut la feina de les granges espanyoles de porcí més capdavanteres. En total, s’han premiat 42 granges de set comunitats autònomes, que s’han endut els 48 premis. A la gala, hi han assistit prop de 800 persones, entre ramaders, veterinaris i tècnics, així com representants de l’administració i de les principals associacions sectorials.

El gran triomfador, l’Aragó

L’Aragó s’ha endut, per segon any consecutiu, els tres premis especials. Així, l’explotació d’Osca Laguarres – Agropecuaria del Isábena, de Piensos Mazana, s’ha alçat amb el guardó més important, el Porc d’Or Especial amb Diamant; Granja La Almenara, de l’empresa Inga Food, a Tauste, s’endú a Saragossa el Porc d’Or Especial del MAPA per les seves característiques tan destacades en termes de sanitat, benestar animal i medi ambient; i la granja de Terol Pedregales, de Cuarte SL, ha rebut el premi Porc d’Or Especial Zoetis a la Innovació Projecte Porcisost, que consisteix a investigar noves estratègies de nutrició, sanitàries i ambientals per a una porcicultura sostenible i amb futur.

Per una altra banda, i atenent als criteris tècnics de longevitat (marrans destetats per truja de baixa), productivitat numèrica i taxa de parts, per a cadascuna de les cinc categories dels premis ―en funció de la mida de la granja―, s’han lliurat 45 estatuetes d’or, plata i bronze.

La comunitat autònoma que s’ha endut més guardons enguany ha estat Galícia, amb dotze premis per a deu granges: una d’aquestes, a A Corunya, ha rebut una plata; la resta són d’Ourense, que ha sumat quatre ors, tres plates i quatre bronzes. La segueixen de ben a prop l’Aragó, amb onze granges premiades (sis són d’Osca, quatre de Saragossa i una del Terol) i cinc ors, quatre plates i tres bronzes; i Catalunya, amb deu granges guardonades (vuit a Barcelona, i una a Girona i una altra a Lleida), tres ors, tres plates i quatre bronzes. Tanquen el ràquing Castella i Lleó, amb cinc granges premiades (tres plates, un or i un bronze); Navarra, amb quatre granges que acumulen dos ors i dos bronzes, i Castella – La Manxa i La Rioja, amb una granja cadascuna i un bronze i una plata respectivament.

Organitzats per l’IRTA amb el suport de Zoetis i Interporc

Els premis Porc d’Or, de caràcter anual i àmbit estatal, es basen en el BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, una eina gestionada per l’IRTA per proporcionar informació de referència a les empreses de producció porcina com a element d’ajuda a l’hora de prendre decisions. Durant aquests 29 anys, els premis organitzats per l’IRTA han comptat amb el suport incondicional com a coorganitzador de l’empresa líder en salut animal Zoetis, així com de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) i moltes altres empreses del sector com a patrocinadors i col·laboradors. Al llarg dels anys, han estat centenars les empreses i les granges de porcí que han estat reconegudes amb els premis per la seva professionalitat, l’esforç i la seva tasca essencial.