La Taula d’Innovació posa en valor la recerca dels darrers 10 anys gràcies al projecte COMPROMISBEEF
La Taula d’Innovació, coordinada per l’IRTA i amb el suport del Departament d’Agricultura, ha estat un pilar fonamental en la recerca per una producció ramadera més sostenible, impulsant projectes que aborden el benestar i salut animal, la qualitat de la carn i la protecció del medi ambient.
El projecte WELBEEF va investigar estratègies de maneig pre-sacrifici per millorar el benestar dels vedells i la qualitat de la carn, destacant la necessitat de bones pràctiques per reduir l’estrès animal i assegurar un producte final de millor qualitat.
La Taula d’Innovació de boví d’engreix porta més d’una dècada demostrant el seu compromís amb la recerca en el sector ramader. Aquesta trobada anual, coordinada per l’IRTA i amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, reuneix diferents membres del sector per identificar reptes prioritaris en benestar i salut animal, protecció del medi ambient i millora de la qualitat de la carn. L’objectiu és establir línies de recerca orientades a assolir una producció ramadera més sostenible.
Al llarg dels seus 10 anys d’història, la Taula ha desenvolupat nombrosos projectes que reflecteixen el compromís del sector amb la societat. A l’abril de 2024, es va celebrar a l’IRTA Fruitcentre el 10è aniversari de la Taula, un moment que va servir per presentar les línies d’actuació del projecte COMPROMISBEEF, que forma part del programa de Producció de Remugants de l’IRTA . Aquest projecte té com a finalitat posar en valor gairebé 15 projectes destacats i impulsats durant els darrers anys, demostrant el compromís amb el benestar animal, la qualitat de la carn, la salut animal i la sostenibilitat mediambiental.
Objectius clars per a una millor qualitat: el projecte WELBEEF
Un dels projectes destacats és WELBEEF, que va concloure l’any 2022. Tot i que no és recent, des de l’IRTA es vol fer èmfasi en les conclusions extretes per subratllar el compromís del sector amb el benestar animal i divulgar els resultats a través del projecte COMPROMISBEEF.
El projecte WELBEEF es va centrar en investigar diferents estratègies de maneig previ al sacrifici per millorar tant el benestar dels vedells com la qualitat de la carn. Es va estructurar en tres fases, cadascuna enfocada a aspectes específics del maneig pre-sacrifici.
Aquestes fases van ser clau per desenvolupar una guia de bones pràctiques que redueix la incidència de carns amb defectes com les DFD (Dark, Firm, Dry) i les petèquies, contribuint així a una major vida útil del producte.
Dades clau sobre el comportament animal durant el transport i l’espera
Els resultats del projecte mostren com els vedells responen de manera diferent segons la durada del transport i el temps d’espera a l’escorxador, factors que poden afectar el seu nivell d’estrès i, en conseqüència, la qualitat de la carn. En viatges curts de menys de tres hores, el 100% dels animals arriben a l’escorxador dempeus, indicant curiositat o alerta. A mesura que passa el temps, s’adapten i comencen a descansar, reduint-se al 36% el nombre d’animals dempeus després de sis hores.
En canvi, en viatges llargs de més de deu hores, el 70% dels vedells es manté dempeus a l’inici de l’espera, però aquest percentatge augmenta fins al 62% després de sis hores. Aquesta tendència suggereix un augment de l’alerta i l’estrès a mesura que els animals passen més temps en dejú i en un entorn desconegut, cosa que pot afectar negativament el seu benestar i la qualitat de la carn.
Aquestes dades han estat essencials per al desenvolupament de bones pràctiques en el maneig pre-sacrifici dins del projecte WELBEEF, permetent al sector ramader prendre decisions informades per millorar el benestar animal i, al mateix temps, assegurar una millor qualitat del producte final. La Taula d’Innovació, amb els seus 10 anys de trajectòria, continua sent un pilar fonamental en la recerca i millora contínua del sector boví d’engreix.
—
Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.