Desplegar menú lateral
29/04/2022

La recerca en biodiversitat del Delta protagonitza una jornada a la Ràpita

S’hi va parlar de ratpenats, nidificació de tortugues, restauració ecològica d’arrossars o de com els microfòssils poden servir per entendre la biodiversitat del delta de l’Ebre

Organitzada per l’IRTA amb la col·laboració del PNDE, va donar l’oportunitat de compartir els seus coneixements a les institucions que hi estudien la biodiversitat i en fan seguiment

Amb una superfície de 320 quilòmetres quadrats, el delta de l’Ebre és una de les zones humides més grans de l’Europa mediterrània i la més important de Catalunya. L’amalgama d’hàbitats ―badies, estuaris, llacunes costaneres, sistemes dunars, ullals…― en què resulta l’arribada del riu Ebre al mar fan que sigui una zona amb una enorme biodiversitat. Si bé és vastament coneguda la importància del Delta per a la migració i la nidificació de les aus, aquest alberga una biodiversitat sovint menys coneguda i mediàtica: la de les microalgues, les plantes aquàtiques, els macroinvertebrats, els odonats, els peixos o els ratpenats.

Per entendre el paper que aquest organismes juguen en el funcionament dels diferents ecosistemes del Delta, l’IRTA va organitzar, amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre (PNDE), la jornada «Recerca al delta de l’Ebre. Jornada de biodiversitat», que es va celebrar al centre IRTA la Ràpita el matí del dijous 28 d’abril. 

Treballant per un Delta viu

L’objectiu de la Jornada va ser compartir els coneixements dels estudis i seguiments de la biodiversitat del Delta que, des de fa anys, hi duen a terme diverses institucions de Catalunya. Són uns coneixements clau per elaborar plans de seguiment i mesures de conservació sostenibles en aquests paisatges tan vulnerables als efectes del canvi global.

L’obertura, per via telemàtica, va anar a càrrec de Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Seguidament es va poder gaudir de les presentacions de diversos investigadors de l’IRTA, com Rosa Trobajo («Les activitats de l’IRTA en biodiversitat al Delta»), Xavier Benito («Combinant l’ecologia i la paleolimnologia per entendre la biodiversitat del delta de l’Ebre: els microfòssils com a model d’estudi»), i Néstor Pérez («Restauració ecològica dels marges dels arrossars: implicacions per a la biodiversitat i l’agronomia»).

Podeu consultar la resta de ponències i activitats al programa de la Jornada.