La producció autòctona del cultiu del Llúpol és viable però a petita escala
• Els resultats dels primers assaigs en el cultiu del Llúpol a Catalunya s’exposen a la Jornada Tècnica d’Olius
El passat 12 de juliol a Olius (Solsonès), es va celebrar la jornada tècnica sobre el cultiu del llúpol a Catalunya. L’acte organitzat pel Departament d’Agricultura i l’IRTA va congregar especialistes en la producció d’aquest cultiu al Pallars Jussà i investigadors de la parcel·la pilot del Solsonès, per tal de presentar les peculiaritats del llúpol i els resultats del primer any de plantació en aquesta parcel·la experimental.
El llúpol és l’ingredient que dóna l’aroma i el gust de la cervesa. Aquesta espècie però, acostuma a ser importada, ja que només hi ha una zona espanyola de referència on s’hagi aconseguit una producció prou rellevant d’aquest cultiu, al nord de Lleó.
Per l’explotació del llúpol és necessari un clima humit amb temperatures suaus, per això, les zones més òptimes solen ser a l’Europa Central. Tanmateix, el Departament ha iniciat aquest projecte pilot per veure la viabilitat de cinc varietats d’aquest cultiu a Catalunya. Tres d’elles doten la cervesa d’un gust amarg i les altres dues tenen propietats més aromàtiques. L’investigador de l’IRTA, Antoni López, va explicar que tot i haver certs problemes vegetatius amb algunes d’aquestes varietats, la producció estimada es pot situar entre 1.500 i 2.000 kg per hectàrea.
Els experts però, també van exposar certs impediments que dificulten la comercialització d’aquest cultiu. El primer, és que es tracta d’un procés molt mecanitzat i delicat, que requereix atencions i tecnologies relativament complexes i molta mà d’obra. D’altra banda, el clima, les temperatures elevades i les propietats del sòl català també impedeixen que aquest projecte pugui fer-se a gran escala.
La producció de llúpol autòcton té interès principalment per a productors de cervesa artesana. Antoni López apuntava que tot aquells que estiguéssin interessats en la creació pròpia de llúpol, haurien “d’aventurar-se en aquest projecte i fer-ho a mida reduïda”.
La jornada va concloure amb una visita a la plantació pilot del llúpol, on els assistents van poder veure en primera persona el procés de producció de les diferents varietats del cultiu i els primers resultats obtinguts.
Per més informació, pots mirar el següent vídeo: