Desplegar menú lateral
22/04/2022

La primavera humida podria comportar un augment de la plaga del bernat marbrejat al Baix Llobregat

Bernat marbrejat (adult).

És una plaga que provoca danys als cultius de fruites i hortalisses, però és inofensiva pels humans i els animals

Es demana col·laboració a tota la ciutadania per frenar la propagació d’individus, especialment a la zona del Parc Agrari del Baix Llobregat

Amb l’arribada de la primavera i la pujada de les temperatures, el bernat marbrejat acaba la seva hibernació i surt dels llocs on s’havia amagat (cases i edificis), per alimentar-se i reproduir-se. Enguany, les dades meteorològiques apunten que l’estació primaveral serà més plujosa de l’habitual. Tenint en compte els paràmetres estudiats els darrers anys pels investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus de la plaga al Baix Llobregat.

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als municipis i cultius del Baix Llobregat. Podria haver arribat accidentalment a través de material comercial provinent dels països de l’Est i el Sud-est asiàtic originaris de l’insecte o bé de països on va ser introduït i ha desenvolupat grans poblacions com ara els Estats Units o Itàlia.

Ha esdevingut una plaga pels conreus de fruites i hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat, especialment els arbres fruiters i algunes hortícoles com els pebrots i tomaqueres, però també per les plantes ornamentals. Segons els registres, el 2020 la primavera va tenir uns paràmetres més humits dels habituals i van afavorir una alta població de bernat marbrejat. En canvi, al 2021, la primavera va ser més seca i va frenar-ne l’augment d’individus, limitant així el possible dany als conreus i les molèsties als nuclis urbans.

Dany que causa la plaga del bernat marbrejat.

Què hem de fer si trobem un bernat marbrejat?

Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques importants. Per això, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DACC) i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que es reprodueixin i generin poblacions més altes que tornin a entrar a les cases durant la tardor i causin danys als cultius a l’estiu. Poden aparèixer en llocs molt diversos de les llars. Per exemple, se’l pot trobar al sofà, a les cortines, dins de coixins o als escocells de les finestres. Si se’n troba als habitatges, la recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.

Al portal elbernatesaqui.cat i al web del DACC s’hi pot trobar informació relacionada amb la plaga, així com una secció oberta a la ciutadania perquè ajudin a reportar observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar als experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Diputació de Girona.