La plaga del bernat marbrejat pot començar a provocar els primers efectes als conreus del Parc Agrari del Baix Llobregat
La segona onada reproductiva de l’insecte és la que comporta més perill pels conreus
Es demana col·laboració a la pagesia per frenar la propagació d’individus, especialment a la zona del Parc Agrari del Baix Llobregat
El bernat marbrejat ja ha complert el primer cicle de reproducció i tot just ara està començant la segona generació d’enguany. Precisament, aquesta segona generació és la que pot comportar més problemes als conreus, segons informen experts de l’IRTA. En alguns conreus d’arbres fruiters de la província de Girona ja s’han localitzat tant individus adults com immadurs i els primers símptomes de danys en fruits petits, per exemple en poma, pera i també en préssec
El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona al 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat. Aquesta primavera, l’IRTA, la Diputació de Barcelona i el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) van iniciar la campanya de sensibilització “#El BernatÉsAquí” als municipis de la comarca del Baix Llobregat per informar a la població sobre com reconèixer l’insecte i què fer si se’n troba algun exemplar a casa, amb l’objectiu d’evitar o reduir els danys de la plaga als cultius del Parc Agrari del Baix Llobregat.
Consell per la pagesia per prevenir la plaga de bernat marbrejat
Des de les institucions recomanem a la pagesia que romangui atenta a la presència d’aquest insecte als conreus, mitjançant revisions visuals, per tal de detectar-la el més aviat possible i així poder actuar amb mesures de control. A les parcel·les grans de conreu cal revisar de forma exhaustiva les vores dels cultius. És precisament en aquests indrets on comença l’activitat del bernat marbrejat i després avança cap a tota la parcel·la.
Aquells agricultors que realitzen l’aclareix manual dels fruiters, poden aprofitar aquesta tasca per revisar i reconèixer els símptomes de danys que poden aparèixer en els fruits, com ara les picades de l’insecte que normalment es corresponen amb una taca o un forat, així com localitzar els individus de bernat marbrejat que es troben als arbres. Tenint en compte que moltes varietats ja s’han aclarit, es important continuar revisant molt acuradament els fruits que han quedat als arbres per evitar pèrdues a collita.
Què hem de fer si trobem un bernat marbrejat?
Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques. Per això, si els trobem a casa o en magatzems, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que causin danys als cultius. La recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.
Si ens trobem individus de bernat marbrejat en una parcel·la agrícola recomanem realitzar una fotografia nítida de l’insecte i enviar-la al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (ssv.daam@gencat.cat) indicant el conreu on es va trobar, la localització i, si s’han observat danys, adjuntar-ne fotos. A més, els tècnics de les ADV estan tots assabentats de la necessitat de controlar les seves poblacions i coneixen els insecticides que es poden aplicar en cada conreu.
La campanya #ElBernatÉsAquí està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona. Es pot consultar més informació al web www.elbernatesaqui.cat.