Desplegar menú lateral
12/05/2017

La nutrició in ovo o l’exposició hipòxica com a noves estratègies en producció de pollastres

Més de 1.600 experts s’han reunit al Simposi Europeu en Nutrició Aviar organitzat per l’IRTA aquesta setmana

Albert Gurri (IRTA).- Del 8 a l’11 de maig s’han reunit a Salou/Vila-seca (Tarragona) més de 1.600 científics i especialistes en nutrició aviar de més de 60 països. El Simposi Europeu en Nutrició Aviar (ESPN 2017), organitzat per l’IRTA, ha concentrat en 4 dies tot el coneixement i discussió entorn a l’actualitat i el futur de la nutrició de les aus i la seva producció. No oblidem que la carn de pollastre es consumeix a tot el món i no té prejudicis religiosos.

Durant l’ESPN la varietat de temàtiques ha estat amplíssima, però a continuació en destaquem algunes, com la de la termoregulació i l’estrès per calor on dos investigadors israelians han vist que l’exposició hipòxica (amb baix nivell d’oxigen) durant els dies 17 a 19 de la incubació deriva en una millor termoltolerància dels pollets a condicions de calor.

Un altre tema a destacar, presentat per investigadors americans (P.R. Ferket), ha estat el de la nutrició de l’embrió al mateix ou (nutrició perinatal) mitjançant l’alimentació en el fluid amniòtic (alimentació in ovo) i de l’alimentació en les primeres fases (prestarter) com una nova estratègia nutricional a realitzar en les mateixes incubadores de cara a millorar els resultats productius dels pollastres.

Aquests són dos exemples dels interessants temes debatuts i exposats aquests dies al ESPN 2017 sobre la nutrició aviar. Una nutrició aviar que seguirà l’objectiu de millorar la precisió de la formulació de les dietes i que ha de saber donar tota la informació al consumidor de com s’alimenten i tracten els animals dels quals es nodreix la població humana.