Desplegar menú lateral
22/10/2018

La Jornada Tècnica Fructícola de Tardor aplega un any més al sector productor de poma

Fructicultors, tècnics i comercials del sector de producció de poma es van trobar dimarts 16 d’octubre a l’IRTA Mas Badia amb motiu de la tradicional Jornada Tècnica Fructícola de Tardor. Aquesta edició va comptar amb interessants xerrades tècniques, una demostració de maquinària per al desherbatge mecànic i una exposició de varietats de poma.

El Dr. Stefano Musacchi de la Universitat de Washington (EUA) va destacar la renovació varietal del seu país cap a noves varietats de poma de millor qualitat gustativa i més ben valorades econòmicament. En la seva xerrada de sistemes de formació i poda va apostar per les plantacions en paret mecanitzables tant per a millorar la qualitat com per a reduir costos, ja que, a Estats Units, tenen greus problemes de mà d’obra i preveuen que s’agreugin en el futur.

Al llarg del matí es van tractar temes d’interès relacionats amb el material vegetal, com les varietats i portaempelts més interessant; amb la qualitat amb el bitter pit; i, en protecció vegetal, les problemàtiques actuals com l’Alternaria i la nova plaga Halyomorpha halys

Pel que fa al foc bacterià a Girona, enguany totes les mostres analitzades han estat negatives i sembla que els focus trobats al 2017 s’han controlat, mentre que a Lleida han aparegut nous focus en més de 300 parcel·les.

Es va fer èmfasi en la reducció de la deriva provocada durant les aplicacions fitosanitàries i en com es podria controlar amb uns broquets ben ajustats i adaptats al perfil de la vegetació. 

Destacar que una part de la jornada formava part de les activitats de demostració “Varietats alternatives a la ‘Golden Delicious’ de tipologia groga“, “Demobit” i “Gestió de la coberta vegetal a la línia dels arbres amb maquinària com a alternativa als herbicides”, finançades per l’operació 01.02.01 del PDR de Catalunya 2014-2020.