Desplegar menú lateral
16/04/2018

La incorporació d’aminoàcid triptòfan en pinsos redueix l’estrès i millora els marcadors immunològics en corbina

S’han presentat els resultats a la reunió de seguiment del projecte DietaPlus

El projecte estudia la incorporació de pinsos funcionals en aqüicultura

El darrer 10 d’abril de 2018 es va celebrar a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona la reunió de seguiment del projecte DIETAplus (Estratègies nutricionals per a la millora del rendiment productiu: l’ús de pinsos funcionals en l’aqüicultura), concedit en el marc de la convocatòria de Plans Nacionals d’Aqüicultura del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Van assistir a la reunió responsables científics i investigadors de les diferents institucions que formen part del projecte: Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària (IRTA, Dr. Enric Gisbert, coordinador del projecte), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, Dr. Lluis Tort), l’Institut d’Investigació i Formació Agrària i Pesquera (IFAPA, Dr. Marcelino Herrera) i la Universitat de Múrcia (UM, Dra. María Ángeles Esteban). A més, hi van participar responsables científics d’altres institucions subcontractades en el projecte: Institut de Ciències Marines d’Andalusia (ICMAN-CSIC, Dra. Carmen Sarasquete), Universitat de Barcelona (UB, Dr. Antonio Ibarz) i Universitat de Cadis (UCA, Dr. Juan Miguel Mancera).

Durant la reunió es va procedir a:

  1. Realitzar un seguiment administratiu i una justificació econòmica del projecte.
  2. Abordar l’estat de les diferents tasques planificades en el projecte d’investigació, tasques que es centren en el desenvolupament de pinsos per a l’aqüicultura destinats a millorar el manteniment de l’estat de salut i el benestar dels animals en cultiu mitjançant l’ús d’additius que millorin la resposta dels peixos en situacions d’estrès agut i crònic, així com l’estimulació del sistema immunològic de l’animal i la millora de les defenses en mucoses (brànquies, pell i budell). Per aquests estudis s’utilitza com a model la daurada (Sparus aurata) i la corbina (Argyrosomus regius).
  3. Presentar les metodologies utilitzades i revisió dels resultats preliminars de les diferents mostres biològiques processades per cadascun dels socis del consorci.
  4. Planificar les futures tasques a desenvolupar per poder complir els objectius generals i específics plantejats en el projecte d’investigació.

Els resultats obtinguts fins al moment han demostrat que l’ús de l’aminoàcid triptòfan en la dieta és capaç de mitigar l’activació del sistema d’estrès en exemplars de corbina sotmesos a diferents tipus d’estrès. Això s’ha demostrat després de l’anàlisi de mostres de sang i teixits d’animals sotmesos a diferents tipus d’estrès. A més, l’ús d’aquest aminoàcid com additiu en el pinso també ha millorat els marcadors immunològics d’aquesta espècie sota diferents condicions experimentals. Els resultats obtinguts fins al moment també han demostrat com diferents ingredients de la dieta com els compostos polifenòlics, hidrolitzats de proteïna, immunoestimulants i probiòtics, influeixen positivament sobre la condició general de l’animal i en la immunitat de les mucoses.

Per últim, es va planificar la realització d’unes Jornades Tècniques enfocades al sector amb l’objectiu de transferir els coneixements generats en el present projecte d’investigació als productors aqüícoles interessats. Cal destacar que el projecte DIETAplus ha estat dissenyat per proporcionar una resposta innovadora a les necessitats del sector desenvolupant un enfocament integrat per millorar les formulacions existents de dietes per daurada i corbina. Per aquest motiu, és fonamental pel projecte potenciar la transferència de resultats al sector aqüícola.