La Diputació de Barcelona i l’IRTA col·laboren per al futur del castanyer al Parc Natural del Montseny
El Parc Natural del Montseny és el més antic de Catalunya i està declarat Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO des de l’any 1978 i és la Diputació de Barcelona, mitjançant la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat l’encarregada de la seva gestió, amb l’objectiu bàsic de conservar els valors naturals, els hàbitats, les espècies de flora i fauna i el paisatge d’aquests espais protegits.
En les darreres dècades la crisi del mercat de la fusta i la irrupció de diverses plagues i malures que han afectat, de manera específica, les castanyedes, han provocat una tendència a la substitució d’aquesta espècie per altres espècies al·lòctones de ràpid creixement i major rendibilitat a curt termini. Dins l’àmbit del Parc natural i Reserva de la biosfera del Montseny, les masses forestals de castanyer (Castanea sativa) tenen una gran importància des del punt de vista de la qualitat del paisatge i la biodiversitat, i han tingut històricament una gran rellevància econòmica, ecològica i cultural.
Per tal de fer front a aquesta tendència, que podia transformar substancialment el paisatge forestal d’alguns sectors del Montseny, la Diputació de Barcelona, ha vingut desenvolupant diferents programes, d’una banda per a assajar i dur a la pràctica sistemes fitosanitaris de lluita biològica, i de l’altra, per a avançar en tractaments silvícoles que permetin posar en valor i incrementar la qualitat dels productes derivats de l’aprofitament dels castanyers.
Per una altra banda, des de ja fa uns anys que la Diputació de Barcelona i l’IRTA, adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, col·laboren en la prospecció i selecció de castanyers autòctons destinat a proveir als propietaris i viveristes de material seleccionat de castanyer de qualitat i lliure de fitopatologies, que permeti fer plantacions/replantacions de castanyer per producció de castanya al Montseny.
És per tot això que el representant de la Diputació de Barcelona, el diputat delegat d’Espais Naturals i Medi Ambient de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, l’Il·lm. Sr. Valentí Junyent i Torras, i el director general de l’IRTA, Sr. Josep M. Monfort i Bolívar, han signat un conveni de col·laboració per tal de potenciar el desenvolupament d’una activitat econòmica que per ella mateixa contribueixi al manteniment del castanyer com espècie emblemàtica del Parc del Montseny.
Així, un equip d’investigadors de l’IRTA especialitzats en programes de selecció genètica de varietats vegetals autòctones han dut i seguiran duent a terme tot un seguit de treballs d’avaluació i caracterització de la castanya del Montseny per a producció de fruit, formant un camp de peus mare en bon estat fitosanitari i implantant una col·lecció d’avaluació dels material pre-seleccionats en el mateix territori.
S’ha fet una prospecció pel Montseny per trobar aquells arbres que, en diferents zones i condicions d’adaptabilitat, s’han pogut escollir entre els més sans i amb majors capacitats productives, explica la investigadora de l’IRTA, Neus Aletà. Un cop identificats, s’han empeltat i actualment s’estan avaluant en plantació al mateix territori del Montseny assenyala Neus Aletà.
L’avaluació productiva ha de permetre seleccionar castanyers del Montseny amb qualitat comercial i que puguin ser identificats amb la zona de producció i, al mateix temps, conèixer el seu comportament en relació a les dues principals afecciones del castanyer al Montseny: el Xancre (Chryphonectria parasitica) i la Vespeta (Dryocosmus kuriphilus).
La finalitat última d’aquest treball és, doncs, afavorir el desenvolupament d’una activitat econòmica que per ella mateixa contribueixi al manteniment del castanyer com espècie emblemàtica del Parc del Montseny.