La digitalització centra la primera sessió del cicle de xerrades «Fem un beure amb la ciència» de l’IRTA i el COEAC
L’objectiu és apropar al públic general les investigacions sobre les ciències agronòmiques, i en aquesta primera sessió van participar-hi Joan Girona, investigador de l’IRTA, i Fran Garcia, president de la comissió Agricultura 4.0 del COEAC
«Fem un beure amb la ciència» és el títol del cicle de xerrades que acaben de posar en marxa l’IRTA i el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC), fruit del conveni de col·laboració entre les dues entitats. L’objectiu és fer arribar al públic general investigacions en què es treballa en l’àmbit de les ciències agronòmiques, en un context informal i distès, al voltant d’una taula i un petit refrigeri. La primera xerrada va dur per títol Noves tecnologies i digitalització al sector agroalimentari, i va ser a càrrec de Joan Girona, investigador del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA, i Fran Garcia, investigador i professor associat de la UPC i president de la comissió Agricultura 4.0 del COEAC. La benvinguda va ser a càrrec de la degana del Col·legi, Conxita Villar, que va anunciar que les xerrades seran itinerants per tot el territori, i va moderar la sessió Àngels Codina, cap de Comunicació de l’IRTA.
En la seva intervenció, Joan Girona va afirmar que les raons principals d’apostar per la digitalització són que permet produir de forma més eficient, realitzar les tasques més dures i repetitives, i donar resposta a algunes demandes de la societat com el benestar animal, la traçabilitat, la seguretat alimentària o la sostenibilitat. També va destacar que, actualment, a l’IRTA, s’han identificat 95 activitats en què les noves tecnologies tenen un paper clau, d’entre les quals va esmentar-ne algunes com el projecte Irridesk, per a la gestió eficient del reg; el NIR portàtil, per avaluar la qualitat dels productes; INVASMART, un algoritme per prevenir l’arribada de marees roges, o la digitalització dels menjadors animals i les eines en línia per monitorar el benestar animal.
Per al seva part, Fran Garcia va fer referència als reptes a què es fa front per pujar al tren de la digitalització, un dels quals és la formació dels professionals, però també a les oportunitats. Per al president de la comissió 4.0 del COEAC, gràcies a la digitalització «s’ha creat un gran espai en què podrem aportar moltíssim dels del nostre àmbit de coneixement».
Acabades les xerrades de Girona i Garcia, hi va haver una bona estona per conversar sobre el tema. Entre les qüestions principals de què es va discutir va haver-hi la bretxa digital i que la digitalització de la feina del camp pot representar una «dignificació» d’aquesta feina i fer que esdevingui més atractiva per als joves.