Desplegar menú lateral
18/05/2023

La consellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà visita les obres del nou Hub de Sanitat Vegetal

Ubicat a l’IRTA Agrònoms, serà el punt de trobada de la sanitat vegetal de Catalunya

La consellera també va visitar la remodelació de la resta d’espais de l’edifici, dedicats a la recerca en cultius extensius

El passat 12 de maig, coincidint amb el Dia Internacional de la Sanitat Vegetal, la consellera d’Acció Climàtica Teresa Jordà va visitar les obres del nou Hub de Sanitat Vegetal, ubicat dins de l’IRTA Agrònoms, al Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari – Universitat de Lleida (ETSEAFIV). Serà el primer i únic Hub a Catalunya d’aquestes característiques i s’espera que sigui el punt de trobada de la Sanitat Vegetal del país, on tots els actors públics i privats es trobaran per definir reptes i planificar solucions per fer front a les principals plagues i patologies que afecten els cultius.

El hub tindrà una sala de formació i cocreació, a més d’un punt d’informació que proporcionarà assessorament tècnic. És un projecte emmarcat dins el pla INNOVA 2030 i un treball conjunt de l’IRTA i la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Departament, que serà l’espai de coordinació i impuls per a la millora de la sanitat vegetal dels cultius a Catalunya on el sector, els tècnics de Departament i amb la coordinació dels investigadors de l’IRTA, treballaran per combatre i anticipar-se a futures plagues i malalties que puguin amenaçar la supervivència dels conreus i cultius, amb la generació de noves tècniques, estratègies i productes en sanitat vegetal mitjançant noves fórmules d’innovació i generació de coneixement. Així, s’incrementaran els recursos humans especialitzats en aquest àmbit i es milloraran les infraestructures de forma coordinada amb les existents. En una primera fase la temàtica del hub se centrarà en els cultius de fruita dolça, olivera i fruita seca. En una segona fase, es contemplen els cultius extensius (cereals), la vinya i els nous cultius.

Durant la visita, la consellera Jordà, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i el director general de l’IRTA Josep Usall, va destacar que la inversió en recursos per a la investigació és “clau” per garantir el futur de la pagesia en l’actual context d’emergència climàtica, i amb sequeres cada vegada més freqüents i persistents en el temps que amenacen el futur i la supervivència del sector. «Uns cultius sans i resilients a aquesta i futures sequeres són vitals per garantir el present i el futur de la pagesia. Ells són la baula més vulnerable de la cadena alimentària. Amb els nostres pagesos i pageses comença tot. I sense elles i ells, ho perdrem tot».

A banda del hub, les autoritats convidades del Departament d’Acció Climàtica, la Diputació de Lleida i de la Universitat de Lleida, també van poder visitar les obres de l’IRTA Agrònoms, que consten d’un laboratori d’entomologia, un laboratori d’alt nivell de seguretat biològica 3 per a plantes, i els nous laboratoris de l’edifici on treballa el programa de Cultius extensius sostenibles.

Les obres de les futures instal·lacions del Hub de Sanitat Vegetal han comptat amb el finançament de 175.000 euros a través del projecte PECT AgroBioFood Ponent (projectes d’especialització i competitivitat territorial) de la Diputació de Lleida i, alhora, suposarà un cost de 335.000 euros a càrrec del Departament d’Acció Climàtica en aquest 2023.

Informació relacionada:

L’IRTA s’adhereix al projecte AgroBioFood Ponent amb la creació del Plant Health Innovation Hub