Desplegar menú lateral
26/07/2016

La comunitat d’alimentació INNOAPAT estarà coordinada per l’IRTA

51 empreses i organitzacions col·laboraran per impulsar la competitivitat de la indústria agroalimentària catalana

El Pla d’Actuacions RIS3CAT destinarà 11 milions d’euros per invertir en els propers tres anys

INNOAPAT és el nom de la comunitat d’empreses i centres de recerca dedicats a l’alimentació, creada a partir del Pla d’Actuacions RIS3CAT de la Generalitat de Catalunya. La comunitat, liderada per l’IRTA, està formada per 51 socis entre empreses, centres de recerca i associacions, i té com a objectiu fomentar la innovació per aconseguir una cadena alimentària més sana, segura i sostenible.

INNOAPAT comptarà amb un pressupost d’11 milions d’euros, i durant els propers tres anys treballarà per promocionar la R+D+i de les empreses agroalimentàries catalanes i millorar-ne la competitivitat. Els tres objectius estratègics en que se centrarà són incrementar l’oferta de productes alimentaris saludables, millorar la confiança dels consumidors en els productes catalans i reduir el malbaratament de menjar en la cadena alimentària.

La comunitat inclou set projectes col·laboratius liderats per grans empreses com Pintaluba, Ordesa, Carinsa, Hipra, Guissona i PIMEs de base tecnològica com AB Biòtics, o associacions sectorials com INNOVAC o la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Els resultats concrets que la comunitat té previst assolir en els tres anys d’execució del pla, inclouen la creació de 61 nous productes i serveis, 21 noves patents i 21 marques registrades, la creació d’una nova empresa de base tecnològica, 70 nous llocs de treball, augmentar les exportacions anuals de les empreses de la comunitat per valor de 131 milions d’euros i l’increment de les inversions internacionals per valor de 12,2 milions d’euros.

Entre els òrgans de govern de la comunitat està prevista la presència de representants d’Acció, del Departament d’Agricultura i de la Direcció General de Recerca. La implicació de l’administració en el projecte ha de servir per reforçar la Indústria Alimentària del país més enllà del Pla d’Actuació. La voluntat de l’IRTA com a coordinador es que les sinergies que es creïn entre els seus membres segueixin funcionant en el futur i que la interacció amb les altres Comunitats RIS3CAT sigui una font per a la innovació disruptiva.