Desplegar menú lateral
14/08/2020

La collita de poma es preveu un 14% inferior a Girona, però amb una millor qualitat

Joan Bonany (IRTA Mas Badia), Llorenç Frigola (Poma de Girona) i Elisabet Sánchez (DARP), a la presentació de dimarts
Joan Bonany (IRTA Mas Badia), Llorenç Frigola (Poma de Girona) i Elisabet Sánchez (DARP), a la presentació de dimarts

Des de Poma de Girona preveuen collir 74.760 tones, menys que l’any anterior pels temporals i les inundacions

El clima suau de la primavera ajudarà, però, a tenir una poma d’alta qualitat

L’acte simbòlic de la collita de la primera poma va tenir lloc a l’IRTA Mas Badia l’11 d’agost

L’acte simbòlic de la collita de la primera poma va tenir lloc dimarts a l’IRTA Mas Badia, a La Tallada d’Empordà (Baix Empordà). Va comptar amb les intervencions de Joan Bonany, cap del centre, Llorenç Frigola, president de Poma de Girona, i Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Girona. Per vincular la poma amb la salut i l’esport, en aquesta edició també es va comptar amb Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter (Torroella de Montgrí) i únic conjunt català a la màxima categoria internacional.

Els productors de poma de les comarques gironines preveuen aquest any una collita un 14% inferior a la província de Girona, amb un total de 74.760 tones. Les causes? El temporal Gloria i les inundacions als camps de pomeres, així com un hivern i una primavera més plujosos que la mitjana, amb dues inundacions, una d’elles en ple cicle vegetatiu, que van afectar la floració resultant. Tot això ha significat una producció menor i ha augmentat el risc de malalties, com ara el motejat.

Joan Bonany explica que «malgrat aquesta pressió alta de malalties, des de les centrals s’ha intervingut adequadament i es podrà oferir una poma sana i d’alta qualitat. Les condicions suaus durant la primavera i la primera part de l’estiu han ajudat a assolir uns bons calibres i una coloració de les varietats bicolors millors que en anys anteriors».

La disminució de la producció es produeix en totes les varietats si be és més acusada en les varietats Granny Smith (26%), Cripps Pink (20%) i Vermelles (19%). En canvi, la disminució es més moderada en Golden (10%) i Gala (5%) segons les dades recollides a través de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat). Les dades mostren una vegada més la reestructuració varietal que segueix el seu curs, amb una proporció cada cop més important de la varietat Gala, que va en camí de ser la varietat més cultivada. També es destaca la creixent importància relativa de les varietats Granny Smith i Fuji davant de les varietats de tipus Vermelles.

Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials del DARP a Girona, va apuntar que en l’àmbit català la collita es preveu un 16% inferior. «La superfície del conreu de la poma és estable, amb 1.800 hectàrees. Girona compta amb un terç de la producció de Catalunya, no és una quantitat menor i l’hem de reivindicar».

A continuació podeu veure un breu vídeo de l’acte:

Sobre la IGP Poma de Girona

Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà
(Sant Pere Pescador).

La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.