La carn cultivada i la d’origen vegetal, el futur d’una alimentació més sostenible i ètica?
· Les alternatives a la carn tradicional s’analitzaran i debatran en el marc del Fòrum Carni, que se celebrarà el pròxim dimecres, 6 de novembre, a Girona, ciutat on es consolida
· Peter Verstrate, de l’empresa que el 2013 va presentar al món la primera hamburguesa feta amb carn cultivada, és un dels participants en aquesta trobada de referència del sector
· Tot i ser la més petita de les quatre províncies catalanes, la demarcació de Girona concentra gran part dels treballadors de la indústria càrnia catalana i és la que més carn exporta
Segons l’informe Nuevas tendencias alimentarias a nivel mundial ¿Han cambiado nuestros hábitos alimentarios? (Ipsos, novembre 2018) , a Espanya, el 15% de la població segueix una dieta flexitariana. Les dietes vegana i vegetariana, tot i ser minoritàries, cada cop tenen més adeptes (el 41% dels que les segueixen, ho fan des de fa sis mesos o menys). Els principals motius d’aquests consumidors per disminuir o eliminar el consum de carn són la sostenibilitat ambiental i l’ètica animal. A més, segons dades d’aquest mateix informe, Espanya és el país europeu on més persones (un 25% de la població) estan interessades en el desenvolupament de carn sintètica.
És en aquest context que les alternatives a la carn es normalitzaran, potencialment, en el mercat. De fet, ja són moltes les multinacionals que hi estan apostant. És el cas de grans empreses del sector alimentari com Nestlé, que va llançar la gamma de productes veggie Garden Gourmet, o de cadenes de menjar ràpid com Burger King, que aquest 2019 ha sorprès el seu públic amb la presentació d’una whopper 100% vegetal que simula tan bé el gust, l’olor, el color i la textura de la carn que, en paraules del periodista gastronòmic del New York Times Mark Bittman, «no es nota la diferència entre això i la carn real, i ni tan sols jo la vaig notar, que em dedico a això per guanyar-me la vida». La diferència amb els productes veggies convencionals és, precisament, que s’adrecen a un consumidor conscienciat amb els impactes de la producció de la carn, però que no vol renunciar a gaudir del seu consum.
Quins reptes plantegen a la indústria alimentària les alternatives a la carn, i quines són les seves perspectives de futur? És possible trobar una alternativa a la carn que sigui sostenible? A aquestes i a moltes altres preguntes se’ls donarà resposta en el Fòrum Carni, la trobada anual de referència del sector de la carn, que tindrà lloc a l’Auditori Palau de Congressos de Girona (passeig de la Devesa, 5, de Girona) el pròxim dimecres, 6 de novembre, a partir de les 9 del matí. El Fòrum Carni està organitzat per l’IRTA i Interempresas, i compta amb el patrocini d’una trentena d’expositors, que presentaran novetats en els seus estands, així com amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona, que aposten fortament per un sector molt vinculat a la demarcació.
En el Fòrum Carni participaran, entre d’altres, Peter Verstrate, de l’empresa MosaMeat, pioners en l’àmbit de la carn cultivada i els primers en presentar-la a nivell mundial l’agost de 2013. Jaume Planella, director corporatiu d’I+D de Noel Alimentària, empresa que en els darrers anys ha diversificat les seves línies de negoci llançant al mercat productes com la gamma d’embotits sense carn Veggie Noel, reconeguts amb el premi Innoval 2016 en Tendències de Salut i Confiança o Santi Aliaga, conseller de Zyrcular Foods, empresa que disposa de tot el cercle tancat per produir anàlegs carnis i una de les dues distribuïdores a Espanya de Beyond Meat que parlarà de la proteïna des de l’origen. Consulteu aquí el llistat de ponents.
Quines són les alternatives a la carn?
Les alternatives a la carn són, per una banda, les que aprofiten els formats carnis tradicionals (hamburgueses o nuggets, per exemple) i en els què les matèries vegetals substitueixen la carn, sense cap intenció de tenir gust o aspecte de carn; per una altra, les carns vegetals, que no només es presenten amb el format carni clàssic sinó que el seu gust i textura reprodueix la sensació de menjar carn; i, finalment, la carn cultivada o clean meat, produïda mitjançant la reproducció de cèl·lules mare de diversos tipus extretes de teixit muscular. Aquesta última, més disruptiva, encara no està disponible al mercat (se’n va produir una hamburguesa de forma experimentalment el 2013), es desconeix quan arribarà al mercat generalista ja que encara queden aspectes tecnològics a millorar, així com aspectes legals a definir.