Jornada de portes obertes al centre de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita amb motiu del Dia de l’Aqüicultura
S’han ofert vistes guiades a les instal·lacions de cultius aquàtics i els laboratoris, xerrades divulgatives sobre els peixos, l’aqüicultura i els reptes a què fa front
El centre ha acollit, també, l’assemblea anual de la Societat Espanyola d’Aqüicultura
Com viuen el sexe les orades? A quins desafiaments s’enfronta l’aqüicultura? Afectarà el canvi climàtic la seguretat alimentària dels productes del mar? Són els temes de les tres xerrades que es van oferir el 30 de novembre, al centre de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita, en una jornada de portes obertes en què es van fer visites guiades a les instal·lacions de cultius aquàtics i els laboratoris. També es van estrenar uns plafons informatius sobre l’IRTA, el centre de Sant Carles i els programes de recerca que acull el centre, que són el d’Aqüicultura i el d’Aigües marines i continentals. La Jornada es va celebrar per commemorar el Dia de l’Aqüicultura.
Els parlaments de Ricard Carbó, responsable dels centres de l’IRTA a les Terres de l’Ebre; Enric Gisbert, cap del programa d’Aqüicultura, i Jorge Diogène, cap del programa Aigües marines i continentals, van donar inici a una jornada que tenia l’objectiu de «donar a conèixer a la gent l’aqüicultura, la tecnologia i les innovacions que estem fent», així com obrir el centre al públic «per mostrar les nostres instal·lacions i els laboratoris, i perquè la gent pugui conèixer els nostres investigadors i com treballem», comenta Ricard Carbó. «L’orada i el sexe», a càrrec de Cristóbal Aguilera, desenvolupador de negoci de l’IRTA, va ser la primera de les ponències que es van oferir de; seguidament, Enric Gisbert va oferir la seva, sobre «Els desafiaments de l’aqüicultura al segle XXI»; i Jorge Diogène va finalitzar les ponències amb «Canvi climàtic i seguretat alimentària dels productes del mar». A les ponències hi van assistir els estudiats de l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC).
Amb motiu del Dia de l’Aqüicultura, el centre de l’IRTA a Sant Carles va acollir l’assemblea anual de la Societat Espanyola d’Aqüicultura (SEA). El seu objectiu principal és facilitar i promoure la circulació d’informació sobre diferents temes d’aqüicultura, promovent contactes entre totes aquelles persones i institucions interessades en el desenvolupament de l’aqüicultura a Espanya, i la cooperació del sector amb altres països. En l’acte es va fer entrega del Premi a la millor tesi doctoral defensada el 2020, per a «Efectos del parasito Neobenedenia girellae en la piel del pez limón (Seriola dumerili) y uso de potenciales dietas funcionales para reducir su incidencia», d’Álvaro Fernandez Montero.
Dia de l’Aqüicultura
El dia de l’Aqüicultura és una iniciativa de l’Observatori Espanyol de l’Aqüicultura per fer arribar a la societat la sostenibilitat d’aquesta activitat i la seva aposta per la qualitat, la innovació i la creació de riquesa i benestar a les zones rurals i litorals. L’aqüicultura és la producció d’animals i plantes a l’aigua de manera eficient, perquè calen menys recursos per produir aliments a l’aigua que a la terra.
Una seu dedicada a la gestió sostenible dels recursos marins i d’aigua dolça
El centre de l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita acull els programes de recerca en Aqüicultura i Aigües marines continentals. El primer que fa recerca amb tecnologia aplicada a la cria, la reproducció i el cultiu de peixos, mol·lusc i crustacis; plantes i algues que viuen en aigua dolça o salada. En l’altre, es fa el seguiment de l’estat ecològic i de la biodiversitat dels rius, aiguamolls, estuaris, arrossars i àrees costaneres per aconseguir una activitat productiva respectuosa amb el medi ambient.