Desplegar menú lateral
29/11/2022

IV Jornada dels projectes europeus Nutri2cycle i Circular Agronòmics

Els projectes europeus Nutri2cycle i Circular Agronòmics, de la convocatòria Horizon 2020, estan arribant a la seva fi, i ara podem veure publicats els seus resultats

Alguns dels més destacats es van presentar el 17 de novembre a la IV Jornada dels projectes europeus Nutri2cycle i Circular Agronòmics, que va tenir lloc a Vic (aquí podeu veure en què va consistir el programa). La jornada va comptar amb la participació de cinc ponents de l’IRTA. A continuació expliquem que es va dir durant la jornada amb més detall:

Circular Agronomics, per una agricultura més intel·ligent i circular

El projecte Circular Agronomics té com a principal objectiu incrementar la recuperació i el reciclatge dels nutrients al llarg de la cadena agroalimentària, per tal de reduir l’impacte ambiental de la producció i ajudar a la transició cap a una economia circular. Per exemple, proposa accions per tal de reduir i reincorporar al sistema productiu el fòsfor i el nitrogen residuals, provinent principalment de la fertilització i dels purins, o l’increment de la captura de carboni del sòl. Si en voleu saber més, no us quedeu només a la superfície i coneixeu més d’a prop el projecte.

El primer bloc de la jornada es va centrar en els resultats d’aquest projecte, i en les activitats relacionades amb l’aplicació dels productes fertilitzants obtinguts en diferents cultius extensius i rotacions, així com en assajos hortícoles. Gonçalo Nascimento i Elena González, investigadors del programa Cultius extensius sostenibles, van parlar respectivament sobre la utilització de digestats de porc per a una producció agrícola sostenible, i sobre l’optimització de la fertilització del raigràs amb purí de vaques alimentades amb un sistema de precisió.

Seguidament, Carme Biel, del programa Protecció vegetal sostenible, va presentar un exemple de com la utilització de fertilitzants derivats de digerits de purí es podria aplicar de forma eficient en horticultura.

Nutri2cycle, tancant els circuits de nutrients

Al segon bloc de la jornada, corresponent al projecte Nutri2cycle, es va abordar la quantificació ambiental dels processos de recuperació de nutrients per part de Marta Ruiz, del programa Sostenibilitat en biosistemes. August Bonmatí, del mateix programa, va presentar els resultats del seguiment de la planta de recuperació d’amoníac, cas d’estudi del projecte Ammoneva, i de l’obtenció de subproductes fertilitzants.

El projecte Nutri2cycle vol identificar els sistemes agrícoles més eficients i demostrar els avantatges mediambientals dels bucles tancats de nutrients, és a dir, sistemes d’agroeconomia circular que puguin reaprofitar els nutrients en cada pas de la cadena alimentària. Tot això amb casos d’exemples i demostracions en instal·lacions pilot. Podeu trobar més informació sobre el projecte a la web Nutri2Cycle.

Finalment, els assistents de la jornada van poder realitzar una visita a la planta pilot de recuperació de nutrients Ammoneva, un dels casos d’estudi del projecte Nutri2Cycle, situada la municipi de Navàs (Barcelona), a la granja UPB Genetic World S.L. La podeu veure i conèixer amb més detall en aquest vídeo.

Allà, Roberto Estéfano Lagarrigue va explicar el funcionament d’aquesta planta d’evaporació al buit a baixa temperatura dedicada a la recuperació d’amoni dels purins porcins. També es va presenta el sistema BEDA per part de Sergi Melero, que combinat amb l’Ammoneva, permet recuperar un concentrat de nutrients i aigua a partir de purins per a la seva reutilització, eliminant així la necessitat de terres de cultiu per a la seva aplicació.