Desplegar menú lateral
25/05/2017

IRTAmar, innovació público-privada per al sector aqüícola

IRTA, Llaberia Group i INGESSOM s’uneixen per a millorar i comercialitzar el sistema de recirculació per aqüicultura desenvolupat per l’IRTA

IRTAmar automatitza el control del benestar dels animals a qualsevol tipus d’explotació aqüícola

El sistema de recirculació d’aigua per aqüicultura (RAS, en anglès) IRTAmar, desenvolupat per l’IRTA, serà explotat comercialment per l’empresa de solucions hidràuliques Llaberia Group, per mitjà d’una associació público-privada que també compta amb la participació del desenvolupador de software INGESOM.

L’associació entre l’institut d’investigació i l’empresa privada va més enllà de la transferència de coneixement. El gestor d’innovació de l’IRTA Cristóbal Aguilera, apunta que aquesta fórmula público-privada “permet generar una estructura més potent, perquè s’integra la generació de coneixement en un entorn industrial”.

Durant 15 anys l’IRTA ha desenvolupat i millorat el seu sistema de recirculació propi d’IRTAmar, un dispositiu modular adaptable a qualsevol tipus de producció aqüícola, des de grans explotacions comercials de peixos, com a cetàries per a la conservació del marisc o la producció de peixos zebra per la investigació mèdica.
El sistema permet controlar des d’un mateix dispositiu les condicions fisicoquímiques i biològiques òptimes per al benestar dels animals, i facilita les dades necessàries per a la presa de decisions en una producció més eficient.

La producció aqüícola mundial va superar el 2016 la pesca extractiva. Aquesta activitat industrial representa actualment el 55% de la proteïna que es consumeix procedent dels coneguts “productes del mar”, que integren des de la producció d’algues fins a mol·luscs i peixos d’aigua dolça i marina.

El coneixement generat i la innovació tecnològica aplicada en els últims anys ha estat cabdal per a millorar aquesta activitat i fer possible un creixement interanual al voltant del 5%, que és el valor estimat per a garantir de forma ètica i responsable la garantia alimentària el 2050. Els Sistemes de Recirculació en aqüicultura són un dels principals factors d’innovació del sector.