Desplegar menú lateral
03/04/2018

IRTA, soci tecnològic de la fira d’innovació per a la indústria alimentària FoodTech Barcelona

  • El saló, que s’organitza del 8 a l’11 de maig, és un esdeveniment de referència nacional per al sector

FoodTech – coneguda anteriorment com BTA (Barcelona Tecnologies de l’Alimentació) – celebra aquest 2018 una nova edició entre el 8 i l’11 de maig a Fira Barcelona, i IRTA és, de nou, soci tecnològic d’aquest saló referent per a la indústria de l’equipament i la tecnologia alimentària.

Des d’IRTA s’ha contribuït estretament en l’organització de FoodTech Barcelona amb la participació del director general Josep Maria Monfort en el comitè organitzador, i de la cap del programa de seguretat alimentària, Sara Bover, en el comitè científic.

FoodTech Barcelona és la fira que uneix la maquinària, tecnologia, processos i ingredients per a la indústria d’aliments i begudes de tot l’arc del sud d’Europa i Amèrica Llatina, i s’organitza en tres sectors clau: Tecno Càrnica, Tecno Ingredients i Tecno Alimentària.

 

Participem activament al Barcelona Biofilm Summit 2018

IRTA ha col·laborat també en l’organització del Barcelona Biofilm Summit 2018, un congrés en el marc de FoodTech Barcelona, que aprofundirà en la presència de biofilms en les plantes de producció d’aliments i begudes i en les estratègies de control i gestió del risc associat a aquesta problemàtica. Els biofilms poden ser font de contaminacions per microorganismes patògens, fet que suposa un risc per a la salut del consumidor, i són molt difícils de detectar i eliminar ja que presenten una alta resistència als procediments de neteja i desinfecció convencionals.

La cap del programa de seguretat alimentària d’IRTA Sara Bover forma part del comitè científic i és la moderadora de la primera sessió del programa del congrés. Teresa Aymerich, també investigadora d’IRTA, participarà al Barcelona Biofilm Summit com a ponent amb la xerrada “Biofilms, the critical issue of the food safety rocking” en la que donarà a conèixer la recerca d’IRTA en aquest àmbit de la seguretat alimentària.  

 

IRTA i la indústria alimentària

IRTA és un centre de recerca amb espais i capacitats cientificotècniques que contribueixen a millorar la competitivitat del sector agroalimentari. Les empreses poden disposar d’aquests espais i dels serveis tècnics per desenvolupar projectes d’R+D+i. El centre de Monells (Girona) compta amb 3.300 m2 de plantes pilot en la recerca en indústries alimentàries. Concretament disposa de laboratoris de química analítica, paràmetres físics (sensors) i microbiologia (challenge test), de plantes pilot de noves tecnologies de conservació i processament de tot tipus d’aliments, d’escorxador experimental i d’auditori amb planta pilot integrada.

El centre de Lleida (Fruitcentre) compta amb unes instal·lacions de 1.660 m2 en les quals disposa de laboratoris específics com el de bioseguretat nivell 2 (P2), laboratoris generals per anàlisis físicoquímics i microbiològics i una sala de tast. També disposa de varies plantes pilot, una de classificació, confecció i envasat de fruita, una per a la producció i formulació de microorganismes d’ús industrial, una planta pilot (cuina industrial) per al desenvolupament de fruites i hortalisses processades, i una per al processat de IV gama que inclou una sala blanca, aquestes dos últimes amb registre sanitari. Té 32 cambres de conservació amb condicions controlades de gasos, humitat i temperatura.