Desplegar menú lateral
31/01/2018

IRTA desenvoluparà per a l’Agència Espacial Europea un producte per estimar l’evapotranspiració de la vegetació a partir de dades obtingudes per satèl·lit

El programa Ús eficient de l’Aigua d’IRTA participarà en el projecte SEN4ET, liderat per l’Institut Hidrològic Danès

L’objectiu és donar eines als agricultors perquè no utilitzin més aigua de la necessària al regar els cultius

Arrenca el projecte “Sentinels for Evapotranspiration” (SEN4ET) amb la participació d’IRTA i liderat per l’Institut Hidrològic Danès. L’objectiu del projecte és desenvolupar un producte per estimar l’evapotranspiració de la vegetació amb satèl·lits Sentinel de l’Agencia Espacial Europea (ESA).

Les dades obtingudes pels satèl·lits permetran determinar amb precisió la quantitat d’aigua necessària per regar un camp i fomentarà l’optimització dels recursos. Un software de codi obert permetrà als usuaris generar mapes d’evapotranspiració, accessible de forma gratuïta a través de l’ESA.

Els satèl·lits Sentinel mesuren les variables que influeixen en el reg, com la temperatura del sòl.

El llançament de la sèrie de satèl·lits Sentinel de l’ESA és el programa més ambiciós de la Comissió Europea en matèria d’Observació de la Terra. El programa Ús Eficient de l’Aigua d’IRTA fusionarà les imatges enregistrades pels satèl·lits Sentinel 2 i 3 cada cinc dies per generar mapes d’evapotranspiració a una resolució de 10 a 20 m. D’aquesta manera, s’obtindran dades d’evapotranspiració a escala de parcel·la amb una freqüència adequada.

S’analitzaran diferents models d’evapotranspiració, a partir de teledetecció, que seran validats amb mesures de torres de fluxos, torres situades al camp que mesuren els fluxos de calor entre l’atmosfera i la superfície de la Terra. S’inclourà una àmplia varietat de cobertes vegetals (conreus, pastures i boscos), així com diferents condicions climàtiques.

El projecte compta amb el suport del Servei de Recerca Agrària de l’USDA (EEUU), la Universitat de Lund (Suècia), la consultoria SEGES (Dinamarca), la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, i Aigües del Segarra Garrigues.