Desplegar menú lateral
21/12/2022

Investigadors de l’IRTA participen en un projecte que visibilitza les científiques del camp de l’ecologia de sistemes d’aigua dolça

Exposició itinerant. Font: Gender LimnoEDU.

El projecte Gender LimnoEDU, liderat per la Comissió de Gènere de l’Associació Ibèrica de Limnologia, ha desenvolupat una exposició itinerant, una guia d’inclusió de gènere i material gràfic, amb l’objectiu de tancar la bretxa de gènere a les ciències de la Terra

La Comissió de Gènere de l’Associació Ibèrica de Limnologia ha posat en marxa el projecte Gender LimnoEDU, finançat per l’European Geosciences Union (EGU) amb l’objectiu de desenvolupar recursos didàctics per visibilitzar les dones científiques i reduir el biaix de gènere a l’àrea de les ciències de la Terra, específicament en el camp de la limnologia (disciplina que estudia els llacs, rius, embassaments i altres sistemes d’aigua dolça). Els recursos inclouen una exposició itinerant que està disponible per a qualsevol centre de recerca, universitat o museu, igual que biografies abreujades de les investigadores més destacades en aquest àmbit. També disposen d’una guia per incloure el gènere a les activitats educatives, un qüestionari per avaluar si les pràctiques educatives tenen igualtat de gènere, així com bibliografia per incorporar les dones científiques als cursos universitaris de geociències.

La Comissió es va fundar el 2014 amb l’objectiu d’estudiar les barreres que es troben les investigadores a la limnologia a les seves carreres científiques i dur a terme activitats que fomenten una igualtat de gènere. Un dels exemples més clars que expliquen els membres, és que als llibres d’ecologia que s’utilitzen a les universitats amb prou feines s’esmenten les científiques. Darrere de la Comissió hi ha més de vint investigadors de diferents institucions, entre els quals hi ha Xavier Benito i Rosa Trobajo, del programa Aigües marines i continentals de l’IRTA, i membres des de fa més de sis anys. Benito i Trobajo van participar en la creació de l’exposició itinerant Dones en Limnologia, dedicada al reconeixement actual de les investigadores i les perspectives de futur, disponible en anglès i castellà. Aquesta exposició es va ampliar a tres panells més, exposats de forma semipermanent al Museu de la Ciència i l’Aigua de Múrcia. També van participar a la recerca d’informació i de les figures femenines per crear el contingut didàctic per a docents.

Gràcies a tota aquesta activitat, el 2021 la Comissió va ser guardonada amb el premi a la Contribució a la Diversitat i Inclusió a l’Acadèmia de l’Associació Espanyola d’Ecologia terrestre. L’exposició es pot sol·licitar de forma gratuïta a petició al web del projecte Gender LimnoEDU. Els recursos es poden baixar des d’aquest enllaç.