El desenvolupament de la indústria actual i del futur proper s'enfronta a nous reptes i condicions, però compta també amb tota una sèrie de noves tecnologies, que alguns venen a etiquetar com una "cuarta revolució industrial" o indústria 4.0. Una de les característiques d'aquesta revolució és la transformació digital i la "sensorització" (l'ús extensiu de sensors) en els processos productius. Es tracta de controlar la producció amb més precisió i d'optimitzar l'eficiència cap a noves quotes.
En aquest sentit, les tecnologies de visió artificial i l'espectroscòpia d’infraroig proper (NIR) tenen cada vegada més rellevància en la indústria alimentària. Són, de fet, tecnologies que proporcionen informació de manera ràpida i no invasiva, que poden implementar-se en línia. Amb la visió artificial es pot entrenar una intel·ligència artificial (IA) per a reconèixer els paràmetres desitjats a través de les imatges. I amb el NIR, fer servir els infraroigs per avaluar paràmetres de composició o qualitat dels productes sense alterar-los ni destruir-los.
Fins fa uns anys, el cost dels equips era molt alt, i això limitava la seva utilització. Recentment, però, s'han desenvolupat sistemes de baix cost, i ara s'obre un ampli ventall de possibilitats per al control de la qualitat i del procés productiu. La implementació d'aquestes tecnologies permet també millorar la qualitat dels productes i la sostenibilitat d'aquest sector, ajudant per exemple a reduir l'ús de reactius i la generació de residus, el consum d'aigua i d'energia durant el processat dels aliments, i el malbaratament alimentari.
El projecte demostratiu COMPETENT-VIS-NIR vol precisament promocionar l'ús de tecnologies no invasives com la visió artificial i l’espectroscòpia d’infraroig proper (NIR) en el sector alimentari, donant a conèixer les oportunitats que ofereixen i els reptes que permeten abordar.
Dins del projecte, s’estan portant a terme tres accions demostratives en tres àmbits claus del sector alimentari: la carn fresca, els productes carnis curats i el peix processat. Les accions serien les següents:
L’IRTA està identificant i contactant empreses que puguin aplicar potencialment aquestes tecnologies, i així col·laborar amb elles fent proves en mostres de la seva producció. I a la vegada, gràcies a aquestes proves, les tecnologies s'han pogut adaptar a sectors més específics com el pernil curat llescat, la ventresca fresca, i el bacallà dessalat. Properament, es farà una demostració pràctica del funcionament i utilitat de les tecnologies en cada sector. I finalment, està previst que es faci una jornada oberta a tot el sector alimentari per presentar els resultats.
Les empreses o actors del sector alimentari interessats en saber-ne més o en participar en el projecte COMPETENT-VIS-NIR poden contactar amb Cristina Zomeño (cristina.zomeno@irta.cat).
COMPETENT-VIS-NIR: "Millora de la competitivitat de les empreses alimentàries a través de la implementació de tecnologies de visió artificial i NIR” és una activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.