Desplegar menú lateral
11/02/2021

Incloure hemoderivats porcins en dietes d’orada millora el seu potencial productiu i immunitari

Instal·lacions experimentals a l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita (Foto: IRTA)

El plasma porcí atomitzat pot contribuir al desenvolupament de dietes funcionals per a la Aqüicultura

Investigadors de l’IRTA, del programa d’Aqüicultura, i dels Departaments de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb el departament d’R+D de l’empresa APC Europe, acaben de publicar un treball a la prestigiosa Frontiers in Immunology sobre els beneficis que aporta la inclusió d’hemoderivats porcins en dietes per orada, tant a nivell dels seus rendiments productius com de la seva capacitat de resposta immunològica. L’estudi mostra que la seva inclusió a nivells del 3% té efectes positius en els rendiments i l’estat sanitari de les orades, sigui quin sigui el nivell de farina de peix de la dieta.

Fins fa poc, l’augment de la producció aqüícola s’ha basat en la millora de l’eficiència alimentària a través de l’optimització de la formulació de la dieta, primant el creixement de l’animal sobre altres factors d’importància. No obstant això, el desenvolupament de la indústria i la intensificació dels sistemes de producció, sumat a la forta i creixent competència a nivell dels productors, ha forçat la indústria aqüícola tant cap a la reducció en els costos de producció, com a dotar de valor afegit al seu producte. En aquest context, el manteniment de la salut i del benestar dels animals en cultiu és, en l’actualitat, una de les principals preocupacions del sector. «La intensificació dels sistemes de producció i el desenvolupament d’un model de negoci sostenible i socialment acceptat pel consumidor, fa necessari, tal com ha proposat la indústria, el desenvolupament de noves estratègies i eines per garantir el bon creixement, salut i benestar dels animals en cultiu», assenyala l’investigador del programa d’Aqüicultura de l’IRTA, Enric Gisbert.

En aquest estudi, que forma part de el projecte DietaPlus, s’ha observat que la inclusió de baixes quantitats (3%) de plasma porcí atomitzat durant un període de 95 dies, no només va millorar el rendiment productiu en termes de creixement i eficiència alimentària, sinó que també va redundar en una millora de la resposta immunològica i de la funció de barrera de la pell, tal com indica la reeixida combinació d’eines òmiques utilitzades i que estan basades en la caracterització transcriptòmica de la pell, mitjançant una aproximació de microarray, juntament amb una anàlisi proteòmic de la mucositat exsudada.

La inclusió de plasma porcí atomitzat en la dieta de les orades va resultar en un major desenvolupament de la pell, tant a nivell de les diferents capes que la formen com de la densitat de les seves cèl·lules mucoses (cèl·lules encarregades de produir el característic moc que recobreix els peixos i que els protegeix del medi exterior).

A més, si bé aquests resultats han estat obtinguts en dietes amb un alt nivell de farina de peix (46%), estudis posteriors realitzats pel mateix grup d’investigadors indiquen que, en dietes amb un baix contingut d’aquest ingredient (7%), l’efecte observat és similar o fins i tot major, no només observant aquest efecte positiu sobre la pell, sinó també sobre altres teixits com l’intestí o les brànquies. Segons Gisbert, «aquests resultats apunten que la inclusió de plasma porcí atomitzat sembla ser una bona eina per a la formulació de dietes funcionals en aqüicultura, tal com ja es fan servir en producció animal terrestre».

Referència: Reyes-López et al., (2021). Skin multi-omics-based interactome analysis: integrating the tissue and mucus exuded layer for a comprehensive understanding of the teleost mucosa functionality as model of study. Front. Immunol. 11:613824. doi: 10.3389/fimmu.2020.613824

L’estudi publicat forma part del projecte DIETAplus finançat per la convocatòria 2016 de la JACUMAR (MAPAMA) i també amb fons FEMP.