GoaTBfree, un projecte estatal per impulsar l’eradicació de la tuberculosi caprina
L’IRTA-CReSA, Visavet-UCM i NEIKER llancen el projecte GoaTBfree amb l’objectiu de detectar i donar resposta als factors que dificulten l’eradicació de la tuberculosi caprina a Espanya.
El projecte se centrarà en millorar les tècniques de diagnòstic actuals, així com desenvolupar i avaluar vacunes.
La tuberculosi és una zoonosi greu de caràcter crònic que afecta multitud de reservoris domèstics i salvatges, incloent el bestiar caprí. Les repercussions d’aquesta malaltia en el bestiar caprí són tant econòmiques com sanitàries. Encara que existeixen programes específics de control en determinades comunitats autònomes, en l’actualitat no es disposa d’un programa estatal d’eradicació. Per aquest motiu, en l’àmbit estatal s’inicia el projecte “Eines per aconseguir l’eradicació de la tuberculosi caprina” (GoaTBfree), amb una durada de tres anys finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i format per tres centres de recerca capdavanters en epidemiologia, patologia, diagnòstic i vacunació contra la tuberculosi en bestiar.
En general, els factors de risc que poden provocar l’aparició de brots tant en el bestiar boví com en el cabrum són els moviments d’animals, infeccions residuals o el contacte amb la fauna silvestre. No obstant això, la reducció de la prevalença de la malaltia en el bestiar caprí ha estat molt més accelerada que en el bestiar boví. Per avaluar aquestes diferències, el Centre de Vigilància Sanitària Veterinària (Visavet), de la Universitat Complutense de Madrid, que també és Laboratori Europeu de Referència en tuberculosi bovina, aportarà el seu coneixement i experiència en epidemiologia de la tuberculosi animal, principalment en l’avaluació de factors de risc relacionats amb l’eradicació de la tuberculosi bovina a Espanya, i el diagnòstic i control de la malaltia.
Vacunació i interferències en el diagnòstic
Diagnosticar la malaltia és clau per detectar aquests brots amb la màxima antelació i aconseguir l’eradicació de la malaltia. No obstant això, una de les dificultats que es presenta en ocasions és que la vacunació contra la paratuberculosis, així com l’exposició a altres microorganismes, poden originar interferències en el diagnòstic de la tuberculosi caprina i dificultar en certa manera la seva eradicació. Aquest tipus de vacunació està permesa en cabres a diferència de el bestiar boví. Aquests problemes d’interferència en el diagnòstic i d’obtenció de permisos són encara més grans si es tracta de vacunes contra la tuberculosi. L’Institut Basc d’Investigació i Desenvolupament Agrari (NEIKER) estudiarà aquest problema i també desenvoluparà els prototips vacunals i autovacunes que s’utilitzaran en el projecte. Gràcies a la seva experiència en microbiologia i immunologia i en el desenvolupament de models animals, els prototips vacunals s’avaluaran en les seves instal·lacions de nivell de bioseguretat 3 (NBS3), primer en un model de conill porquí i de ratolí i després a cabres. L’estudi se centrarà en analitzar l’efecte de les vacunes i les interferències que aquestes poden produir en el diagnòstic utilitzant indicadors de protecció i resposta immunològica.
L’experimentació amb els candidats vacunals es durà a terme al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), que disposa també d’instal·lacions NBS3. L’equip té experiència en patologia, respostes immunes i vacunació especialment en cabres i també s’encarregarà de realitzar les proves amb els prototips vacunals en ramats de cabres positives en què també estudiarà els efectes de les vacunes sobre el diagnòstic de la tuberculosi i avaluarà noves eines de diagnòstic compatibles amb la vacunació.
La tuberculosi caprina a Espanya
A nivell europeu, la tuberculosi en el bestiar caprí es controla activament només quan es demostra que hi ha un vincle epidemiològic amb el bestiar o quan es produeix llet crua per al consum. En aquest aspecte, Espanya és la regió europea que aporta més informació de l’estat de salut dels seus ramats sobre aquesta malaltia, a diferència d’altres països amb nombrosos ramats caprins com Grècia i França.
En les comunitats autònomes on el cens caprí és elevat com Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Múrcia i les Illes Canàries, s’han implementat programes de control específics amb l’objectiu de reduir la prevalença de la malaltia basats principalment en una estratègia de diagnòstic i sacrifici, a més d’implantar mesures de bioseguretat. A Castella i Lleó, per exemple, on hi ha una alta prevalença de tuberculosi bovina, s’ha reduït de manera significativa la tuberculosi caprina gràcies a un programa específic d’eradicació implementat des de 2002.
El projecte GoaTBfree dóna continuïtat a dos projectes d’investigació anteriors finançats pel Ministeri d’Economia i Empresa sobre control de la tuberculosi caprina. Un d’ells, el projecte TUBERCAPRI (RTA2015-00043-C02-00), ha obert noves vies d’investigació que seran abordades en GoatTBfree en relació a el desenvolupament de noves eines que contribueixin als futurs programes d’eradicació de la malaltia.