Desplegar menú lateral
13/08/2021

Girona comptarà amb l’IRTA per enfortir el sector agroalimentari de la demarcació i fer-lo més sostenible

Part de les instal·lacions del centre de Monells (Girona) de l’IRTA

La Diputació de Girona impulsa un nou projecte PECT que treballarà per la transformació econòmica en l’àmbit agroalimentació al territori gironí

El centre IRTA de Monells serà la seu de la nova plataforma de la Innovació Sostenible en Aliments de Qualitat diferenciada i segurs (ISAQ)

La Diputació de Girona vol millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental dels sistemes de producció d’aliments a la demarcació a través del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Girona, Sistema Alimentari Sostenible”. Es tracta d’un projecte de transformació econòmica del territori a través d’un model innovador que serà extrapolable a altres regions, arribant a ser un referent a nivell internacional. En aquesta iniciativa hi participarà l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) com un dels socis referents en l’àmbit de la recerca per desenvolupar solucions innovadores que incrementin la rendibilitat de les activitats relacionades amb la producció, transformació i distribució d’aliments.

La indústria alimentària gironina es troba amb dificultats marcades pel canvi climàtic que amenacen la capacitat de produir els aliments necessaris per alimentar a una població creixent i per això el sistema s’està debilitant perquè no pot rendibilitzar adequadament l’activitat. Les alternatives de millora que es van implantant, com la producció ecològica i de proximitat, o l’elaboració en origen de productes amb valor afegit, topen amb problemes de distribució i de competència deslleial que impedeixen garantir la traçabilitat dels productes comercialitzats. A més, l’augment d’obradors de petita dimensió lligats a la producció primària requereix el desenvolupament i l’adaptació d’estratègies específiques per garantir la seguretat alimentària. .

Per millorar aquesta realitat, el PECT “Girona, Sistema Alimentari Sostenible” planteja solucions innovadores estructurades en tres eixos de treball, que consistiran en el desenvolupament de tecnologia per potenciar la competitivitat del sector (intel·ligència artificial, big data i blockchain), la consolidació i visibilització dels professionals del sector, i la valoració i promoció dels aliments de proximitat. El projecte es durà a terme en 10 operacions i amb la participació d’11 entitats sòcies. L’IRTA, juntament amb la Universitat de Girona, és una de les institucions que aportarà la seva expertesa en la recerca per impulsar la innovació en tota la cadena alimentària i alinear tant els processos com els resultats amb els valors, les necessitats i les expectatives de la societat.

Monells tindrà una nova plataforma per a la innovació alimentària segura i sostenible

Una de les operacions del PECT consistirà en crear i promoure una plataforma per impulsar la Innovació Sostenible en Aliments de Qualitat diferenciada i segurs (ISAQ), que comptarà amb una aportació de 867.448,00 euros per a dos anys i es durà a terme a l’IRTA de Monells durant la primera fase. «L’objectiu és millorar la competitivitat de les empreses alimentàries amb totes les garanties de seguretat alimentària dels subsectors de la indústria de la carn, làctia i plats preparats de IV i V gamma, comenta Brigitte Martinez, coordinadora de la Plataforma ISAQ. Al centre de Monells, s’hi habilitarà una zona d’oficines per acollir el personal previst pel funcionament de la Plataforma, així com un espai de formació i interacció amb les empreses. D’altra banda, s’adequarà el laboratori de seguretat alimentària de nivell B2 per poder validar, de forma integrada amb els estudis a planta pilot, la seguretat dels nous productes.

D’altra banda, l’IRTA també participarà en la operació de Dinamització de l’ecosistema de la gastronomia industrial FOODLAB. El Centre d’Innovació Gastronòmica Industrial – FoodLab serà el centre i punt de trobada i s’inclourà la participació d’altres agents i entitats relacionades amb la cadena de valor alimentària com l’IRTA, la Fundació Alícia, el Fòrum Gastronòmic, les escoles d’hostaleria, diversos cuiners de prestigi, etc. L’IRTA aportarà el coneixement, la innovació i la recerca en tecnologia alimentària, complementant la tasca desenvolupada pel Foodlab. A més, el projecte inclourà la creació d’una xarxa de tast de producte, així com un nou procés d’anàlisi sensorial que es posarà a l’abast de totes les empreses que formin part de l’ecosistema.

Sobre els PECT

Els Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) són iniciatives impulsades des del territori per a la transformació econòmica i amb un fort component d’innovació. Aquest PECT està liderat per la Diputació de Girona, que actua com a entitat representant i inclou agents del sistema de recerca i innovació com la Universitat de Girona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); agents socials i ens locals, Unió de Pagesos de Catalunya i l’Ajuntament de Riudellots de la Selva; i fundacions privades sense ànim de lucre implicades en la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, la Fundació Privada DRISSA, la Fundació Privada Mas Xirgu, la Fundació Privada Emys i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà.

Aquest projecte està cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020; en un 25 % per la Diputació de Girona, i en l’altre 25 % per les mateixes entitats o administracions implicades.