Desplegar menú lateral
21/03/2023

Gestió de la postcollita, idees innovadores i impressió 3D per crear productes de valor a partir de vegetals que no es poden comercialitzar

L’IRTA amb la col·laboració de Mercabarna, el Banc dels Aliments i INPROUS posa en marxa un projecte amb l’objectiu de reduir el malbaratament i millorar el sistema alimentari a la ciutat de Barcelona

La pèrdua i el malbaratament d’aliments suposa un greu problema a la Unió Europea. Cada any es llencen 88 milions de tones d’aliments que podrien haver-se aprofitat amb una bona gestió. El 45% d’aquestes pèrdues són de fruites i verdures, i es produeixen durant totes les etapes de la cadena de valor: des de la producció, l’emmagatzematge i la distribució, fins a les llars. Per combatre aquesta problemàtica, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb Mercabarna, el Banc dels Aliments i l’empresa de distribució de productes refrigerats INPROUS, han posat en marxa el projecte «Noves estratègies per reduir el malbaratament i millorar el sistema alimentari a la ciutat de Barcelona». A partir de recollir vuit tipologies de productes procedents de Mercabarna que no poden entrar al circuit comercial, es crearan solucions innovadores per convertir aquests materials vegetals en ingredients potencials de productes d’alta qualitat; també es donaran pautes de gestió postcollita dels excedents alimentaris per allargar-ne la vida útil.  

Impressora 3D en funcionament

En el projecte, es treballarà per allargar la vida útil de fruites i verdures que no es poden comercialitzar perquè no compleixen amb els estàndards de qualitat. Per fer-ho es treballarà amb sistemes de conservació passius dissenyats per la empresa INPROUS i també amb bosses d’atmosfera modificada passiva, una tècnica que consisteix en modificar l’atmosfera que hi ha al voltant dels fruits o hortalisses mitjançant la seva pròpia respiració. El seu ús permet conservar el producte en qüestió durant més temps ―s’estima que en un 20%. Paral·lelament, es treballarà amb alguns dels subproductes obtinguts mitjançant processos d’assecatge i fraccionament per a convertir-los en ingredients alimentaries que es podran utilitzar per desenvolupar productes innovadors, ja sigui per millorar el seu valor nutricional o bé aprofitar les seves propietats tecnofuncionals. Alguns dels productes plantejats són nous untables sense sucre, nous productes de fleca amb alt valor nutricional o bé nous productes texturitzats mitjançant la tecnologia d’impressió 3D.

Les fruites i hortalisses amb què es treballarà variaran segons l’estació de l’any i són productes excedentaris provinents del Foodback, la instal·lació a Mercabarna on es recull la matèria orgànica vegetal dels majoristes de la Unitat Alimentària per fer una selecció, si cal, i donar-los una segona vida, ja que estan fora del circuit comercial però són aptes per al consum humà.

Aquest projecte ha rebut una subvenció de 59.982,00 € per part de l’Ajuntament de Barcelona, que ha impulsat una convocatòria de subvencions de projectes que donin oportunitats als joves investigadors. El projecte es desenvoluparà entre el gener del 2023 i el juny del 2024.