Desplegar menú lateral
27/11/2020

Galícia i Badajoz guanyen el Porc d’Or de Diamant per primera vegada

El Porc d’Or amb Diamant de capa blanca ha estat aquest any per a la granja Gulfar, de Coren, a A Peroxa, Ourense. D’altra banda, Dehesa Solobreña, a Frenegal de la Sierra, Badajoz, s’ha alçat amb el màxim guardó en porcí Ibèric.

El Premi Porc d’Or especial del MAPA en capa blanca ha anat a parar a Granja Urieta Lázaro, de Lécera, Saragossa, de l’empresa Piensos Costa, i el Premi Porc d’Or especial del MAPA en ibèric ha estat per a la Granja La Romana, de Pozoblanco, Còrdova, de l’empresa MIO1898 SL

El Premi Porc d’Or especial Zoetis a la Innovació, es queda a Segòvia, a la granja Producciones Ganaderas de l’empresa Innoporc, en el cas de la capa blanca, i a Còrdova, amb la granja La Romana, de l’empresa MIO1898 SL, en el cas de l’Ibèric.

Els guardons es van repartir el divendres 27 de novembre en un esdeveniment en streaming que va superar totes les expectatives.

Més de mil professionals relacionats amb el sector porcí, entre productors, tècnics i veterinaris, així com representants de l’administració i de les principals associacions sectorials, han assistit el passat divendres 27 de novembre en streaming a la celebració de la 27a edició dels prestigiosos premis Porc d’Or de capa blanca i 4ª edició dels d’Ibèric, organitzats tots dos per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

El reconeixement i esforç del porcí espanyol durant un any especialment complicat com aquest, s’ha vist reflectit en un total de 48 guardons repartits entre 40 granges de porcí de capa blanca de cinc comunitats autònomes i onze províncies; i en 31 premis repartits entre 20 granges d’ibèric de tres comunitats autònomes i 6 províncies.

Granja Gulfar (Coren), d'Ourense, guanyadora del Porc d'Or de Diamant de capa blanca
Granja Gulfar (Coren), d’Ourense, guanyadora del Porc d’Or de Diamant de capa blanca

De caràcter anual i àmbit estatal, aquests guardons, que representen l’excel·lència en la producció porcina, s’atorguen a les granges adherides al BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol).

Els premis Porc d’Or estan coorganitzats per Zoetis, la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) i per l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI).

Els grans protagonistes de la nit

Les granges de porcí, i en concret els guanyadors, han estat els veritables protagonistes de la nit, durant una gala molt nova, per ser en streaming i per unir per primera vegada en un mateix acte el lliurament dels Porc d’Or d’ibèric i de capa blanca.

Granja Dehesa Solobreña, de Fregenal de la Sierra (Badajoz), premi Porc d’Or de Diamant en Ibèric

El Porc d’Or de Diamant, lliurat a l’explotació considerada com la millor en termes generals, ha anat a parar, en el cas del porcí de capa blanca, a Galícia per primera vegada en la història d’aquests premis, gràcies a l’excel·lent treball de Coren a la granja d’Ourense Gulfar. També en el cas del ibèric, el màxim guardó, que ha recaigut en les seves tres edicions anteriors a Castella i Lleó, troba destinació per primer cop a Badajoz, a Dehesa Solobeña, de Frenegal de la Serra, que s’ha fet també amb el premi a la Màxima Productivitat, amb 19,42 garrins deslletats per truja.

Un altre dels guardons especials de la nit és el que lliura el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) a la granja més valorada per les seves característiques en matèria de “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”. Aquest any el guardó se l’ha endut la granja Granja Urieta Lázaro, de l’empresa Pinsos Costa, a Saragossa, en el cas de la capa blanca i la Granja La Romana, de l’empresa MIO1898 SL, a Còrdova, en el cas del ibèric .

En termes d’innovació s’ha premiat a la segoviana Granja Producciones Ganaderas de l’empresa Innoporc, per CheckPig, eina per facilitar el flux d’informació entre els seus centres de producció, i a la cordovesa Granja La Romana, per les seves iniciatives en benestar animal, mitjançant una sala de lactació compartida i un ús responsable d’antibiòtics. Totes dues han estat mereixedores aquest any del Porc d’Or Zoetis a la Innovació en la categoria de capa blanca i ibèric respectivament.

Vuit comunitats i 17 províncies premiades

Els premis restants, estatuetes d’or, plata i bronze atorgades en base als criteris tècnics de Productivitat Numèrica (PN), Taxa de Parts (TP) i Longevitat (LG), en el cas de la capa blanca, i Nascuts Vius (NV ), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN), en l’ibèric, s’han repartit entre vuit comunitats autònomes i 17 províncies.

Aragó és la comunitat autònoma més premiada pel que fa a capa amb 18 estatuetes, 11 a Osca i 7 per Saragossa. El segueix Catalunya amb 13 (10 a Barcelona i una per a cadascuna de les restants províncies), Galícia amb 9 (8 a Ourense i 1 a A Coruña) i Castella i Lleó i Navarra amb quatre.

En ibèric, al capdavant Castella i Lleó amb 15 premis (7 per a Valladolid, 6 per Segòvia i un per Salamanca i Burgos respectivament), seguida d’Extremadura, amb 14 premis, tots ells a Badajoz i, a molta distància, Andalusia, amb dos premis que es queden a Còrdova.

27 anys premiant l’excel·lència en la producció

Els premis Porc d’Or representen el gran esdeveniment anual del sector ramader en general, i del porcí en particular.

En aquesta edició s’han analitzat prop de 1.000 granges i més de 1.100.000 reproductores de capa blanca i ibèrica, totes elles adherides al BDporc.

Són ja 27 els anys des que l’IRTA va celebrar la primera edició dels premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina de capa blanca, i 4 anys en el cas dels Premis Porc d’Or Ibèric. Des de llavors, centenars d’empreses i granges de porcí han estat reconegudes amb el lliurament d’aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i extraordinària tasca essencial.

Aquest any la gala de lliurament es va celebrar de forma conjunta per primera vegada (capa blanca i ibèric), el passat divendres 27 de novembre i en streaming des de la plataforma virtual allotjada a www.premiosporcdor.com

Un esdeveniment que, amb tints de Hollywood i prop d’una hora i mitja de durada, es va viure amb emoció i molt suspens i que, sens dubte, ha marcat un abans i un després en la història d’aquests premis.