FoodGain, seleccionat al “Foodathon” de l’EIT Food-Innof
El cap de setmana del 22 al 24 de març, l’investigador postdoc del projecte P-Sphere a l’IRTA Andreas Kamilaris va participar al “Foodathon“ (un Hackathon de 3 dies sobre alimentació) de l’EIT Food Innovator Fellowship (EIT Food-InnoF), que va tenir lloc a Leuven, Bèlgica.
EIT Food-InnoF és un programa de beques que té com a objectiu millorar el capital intel·lectual humà del sector alimentari i preparar una nova generació de “investigadors-emprenedors”. Dura un any, i busca identificar talents amb potencial creatiu i innovador que vulguin expandir el seu repertori d’habilitats a través de formació avançada per al desenvolupament d’idees innovadores amb impacte al sector alimentari.
El Foodathon serveix per a consolidar els equips, fer co-creació i desenvolupar les idees proposades pels participants en un entorn multidisciplinar.
L’Andreas Kamilaris va formar l’equip “FoodGain” amb el Dr. Andreas Kartakoullis (un anterior company de les beques Marie Curie a l’IRTA Monells). Posteriorment, s’hi van sumar en Ioannis Vyrides (Cyprus University) i el Dr. Francesc Prenafeta (del Programa de Gestió Integral de Residus Orgànics), com a experts en biotecnologia ambiental.
Junts van proposar i desenvolupar la seva idea: utilitzar sensors espectomètrics i tecnologies digitals (l’anomenat “Internet-of-Things”) amb l’objectiu de quantificar i avaluar la composició dels residus produïts pels restaurants. Després, crear associacions amb aquests mateixos restaurants per a vendre els subproductes obtinguts dels residus com a biogàs o com a productes d’alt valor per a empreses farmacèutiques o cosmètiques.
En aquesta imatge es mostra un esquema del funcionament de la iniciativa:
L’equip FoodGain va ser seleccionat juntament amb altres 3 (d’un total de 8 equips participants) per a formar part del programa de beques i realitzar la idea proposada en els propers 2 anys. L’IRTA hi aportarà expertesa, informació, i altres recursos relacionats amb l’àmbit del malbaratament alimentari i la valorització dels residus orgànics mitjançant tecnologies innovadores, com son els reactors miniaturitzats i automatitzats per a fer codigestió, la fabricació de compost de qualitat, i d’altres.