Desplegar menú lateral
07/03/2022

FIRE-RES, un projecte per construir una Europa més resistent als incendis forestals extrems

Investigadors en el projecte FIRE-RES.
Investigadors en el projecte FIRE-RES.

Una gran xarxa d’experts internacionals establiran pautes de prevenció i d’extinció d’incendis durant els propers quatre anys, en el marc del Green Deal de la Unió Europea

Compta amb la participació de més de 35 entitats d’Europa, Xile i Estats Units per implementar paisatges i comunitats cada cop més resistents i resilients als incendis forestals accentuats pel canvi climàtic

Les zones afectades per la sequera i l’augment de les temperatures estan experimentant incendis que baten rècords en termes de superfície cremada, velocitat de la propagació del foc i comportament dels incendis. A més, els experts apunten que d’aquí uns anys les zones que encara no s’han afectat seran regions propenses al foc. Per aquest motiu, la Comissió Europea està invertint grans recursos per elaborar nous models i enfocaments que abordin aquest problema. El desembre de 2021 es va iniciar el projecte FIRE-RES “Tecnologies innovadores i solucions socials, ecològiques i econòmiques per als territoris resilients al foc a Europa”, per aconseguir que Europa sigui resilient davant els esdeveniments extrems d’incendis forestals i dissenyar estratègies i eines de gestió d’emergències adequades per millorar la governança i la comunicació de la consciència del risc. El projecte està liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i compta amb més de 30 socis de diferents regions d’Europa.

Al llarg de quatre anys es proposaran diverses accions innovadores per comprendre millor el comportament i les causes dels incendis forestals extrems, quin impacte tenen al paisatge, a l’economia i a les comunitats locals, contribuint així a assolir els objectius de la Unió Europea per al 2030. Per fer-ho, aquestes accions es duran a terme en 11 escenaris diferents anomenats Living Labs, a la Nova Aquitània (França), Bulgària, Illes Canàries (Espanya), Catalunya (Espanya), Galícia (Espanya), Alemanya-Països Baixos, Grècia, Noruega-Suècia, Portugal, Sardenya (Itàlia) i Xile. Cadascun d’ells comptarà amb col·laboracions entre el sector públic, comunitats científiques, empreses privades i associacions ciutadanes.

El CFTC comptarà amb la participació d’investigadors del programa de Fructicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per complementar el coneixement sobre la matèria vegetal i les pràctiques agronòmiques dels cultius llenyosos. «El cultiu d’arbres fruiters entre mig de zones boscoses pot jugar un paper clau en el mosaic del paisatge per prevenir els incendis i la recuperació després del foc», constata la investigadora Felicidad de Herralde. Per això, a l’àrea d’estudi designada com a Living Lab Catalonia, estudiaran la viabilitat de cultivar vinya i pomera, prenent-los com a model, per obtenir guies de bones pràctiques i estudiar-ne el cost del cultiu per obtenir-ne una producció sostenible i eficient en àrees vulnerables. La resta d’equip d’investigadors de l’IRTA implicats en el projecte són Luís Asín, Jaume Lordan, M Peris i Inmaculada Funes.

FIRE-RES ha rebut 19,8 milions d’euros de finançament del programa europeu de recerca i innovació Horizon 2020.

Web del projecte: https://fire-res.eu/