Desplegar menú lateral
30/10/2020

Explicant tots els models animals de la COVID-19 realitzats arreu del món

Treball amb el SARS-CoV-2 a la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA-CReSA. Font: IRTA (CC BY-NC 4.0)

Un article publicat a la revista Nature revisa tots els models animals de la COVID-19 que s’han desenvolupat al llarg de l’any fins a l’actualitat.

Els autors d’aquesta revisió són investigadors membres del grup de treball sobre de l’OMS sobre models animals, entre els quals hi ha els investigadors Júlia Vergara-Alert i Joaquim Segalés.

En l’article, que és una revisió publicada a la prestigiosa revista Nature, es poden consultar tots els estudis fets amb diferents espècies animals que s’han realitzat arreu del món i el SARS-CoV-2 per avaluar la seva susceptibilitat a la infecció. La revisió inclou models animals fins un total d’11 espècies, cosa que converteix aquest article en una informació molt útil per orientar els diferents equips de recerca de tot el món implicats en el desenvolupament de vacunes i tractaments per a la COVID-19.

Entre els models animals mencionats en l’article, destaquen el model de ratolí transgènic, el model d’hàmster daurat, la fura i els models de primats no humans com a animals que sí que són susceptibles al SARS-CoV-2 i, per tant, serien models candidats per entendre millor la malaltia. També s’han fet estudis per comprovar si altres animals podrien ser susceptibles als virus. Els gats i els visons es poden infectar però generalment no desenvolupen la malaltia, tot i que poden transmetre la infecció a altres animals en contacte. En canvi, s’ha vist que el gos, els pollastres, els ànecs i els porcs no són susceptibles a infectar-se pel virus.

Actualment, l’equip de recerca en coronavirus de l’IRTA-CReSA coliderat pels investigadors Júlia Vergara-Alert i Joaquim Segalés, catedràtic de la Facultat de Veterinària de la UAB, treballa amb els models de ratolí transgènic i d’hàmster daurat per entendre la malaltia, i provar possibles vacunes i molècules antivirals. Aquest treball el realitzen juntament amb el consorci que conformen amb l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i el Barcelona Supercomputing Center, amb el suport de l’empresa Grifols.

A més, recentment l’equip ha publicat un article on es demostra que els porcs no s’infecten amb el SARS-CoV-2, i per tant no es poden utilitzar com a model animal per estudiar la COVID-19. No obstant, el porc sí que podria servir com a model d’immunogenicitat, és a dir, per provar si productes vacunals poden generar una resposta immunitària adequada.

Els models animals s’utilitzen en les fases preclíniques del desenvolupament dels fàrmacs i vacunes, és a dir, en aquelles fases prèvies a les proves en persones, les quals s’anomenen fases clíniques. El fet de compartir aquesta informació amb tota la comunitat científica resulta una manera d’avançar molt més ràpida per trobar tractament o vacunes eficaces per combatre la pandèmia.

Articles de referència:

Muñoz-Fontela, C., Dowling, W. E., Funnell, S. G., Gsell, P. S., Balta, X. R., Albrecht, R. A., … & Qin, C. (2020). Animal models for COVID-19Nature, 1-9.

Vergara‐Alert, J., Rodon, J., Carrilo, J., Te, N., Izquierdo‐Useros, N., Rodríguez de la Concepción, M. L., Ávila‐Nieto, C., Guallar, V., Valencia, A., Cantero, G., Blanco,J., Clotet, B., Bensaid, A., Segalés, J. (2020). Pigs are not susceptible to SARS-CoV-2 infection but are a model for viral immunogenicity studies.