Desplegar menú lateral
20/04/2018

Experts en control biològic de patògens en vegetals es reuniran a Lleida en un congrés organitzat per IRTA i UdL

Les estratègies de control de malalties basat en agents biològics és una alternativa als productes químics de síntesi i són més respectuoses amb el medi ambient

El congrés, que tindrà lloc del 23 al 26 d’abril a la Universitat de Lleida, se centrarà en com implementar en condicions pràctiques i comercials la recerca feta al laboratori

IRTA i la Universitat de Lleida (UdL) organitzen el congrés “Biocontrol products: from lab testing to product development” (Productes de biocontrol: Des dels assaigs de laboratori fins al desenvolupament del producte), que tindrà lloc a Lleida entre els dies 23 i 26 d’abril a l’Auditori del Centre de Cultures i cooperació transfronterera”,  del Campus de Cappont de la UdL. Aquest es el 15er congrés del grup de treball “Control biològic i integrat dels patògens de les plantes” de l’Organització Internacional pel Control Biològic Integrat (IOBC per les sigles en anglès). El Programa de Postcollita de l’IRTA, format per investigadors propis i de la Universitat de Lleida, és un referent internacional en el control biològic de postcollita i serà l’encarregat d’organitzar l’esdeveniment. 

Els productes de control biològic es troben en plena expansió ja que  responen a una demanda creixent per part dels productors, distribuïdors i consumidors d’una producció sostenible d’aliments més saludables. Tot i que fins ara aquest tipus de productes estaven desenvolupats per petites i mitjanes empreses molt especialitzades, ara moltes grans empreses d’agroquímics estan mostrant interès en el biocontrol, per tal de poder ampliar el seu portafolis i oferir una línia de productes verds per ser més competitius i respondre a les necessitats del mercat. 

Les xerrades i presentacions orals del congrés versaran sobre nous productes de control biològic, en fase més o menys avançada. S’exposaran resultats de tot tipus de conreus, ja siguin de fruita, hortícoles, de cereals, etc. A més a més, es presentaran productes acabats que poden implantar-se aviat en el mercat. Hi haurà una alta presència d’investigadors d’empreses privades que volen assabentar-se de les darreres innovacions i presentar els seus resultats. En aquest sentit la taula rodona del 25 d’abril estarà formada per membres del sector privat i es discutirà sobre els problemes comuns amb que es troben per posar al mercat els productes biològics.

Pel que fa la recerca de l’IRTA en aquest àmbit,  la investigadora Anna Carbó, farà una ponència sobre el control biològic en raïm. Presentarà una nova formulació d’un agent de control biològic que inclou un recobriment alimentari per millorar l’eficàcia del tractament. Així mateix, la Dra. Carla Casals, també investigadora de l’IRTA, exposarà els resultats del projecte europeu BIOCOMES, en el qual s’ha desenvolupat una estratègia de control efectiva i validada a nivell europeu per combatre la podridura causada per Monilinia en fruita de pinyol mitjançant productes biològics; un projecte que inclou una tesi doctoral premiada per la càtedra AgroBanK de la UdL.

Al congrés assistiran més de 150 professionals, tant de l’àmbit de la recerca com d’empreses privades de més de 30 països diferents. S’espera que sigui un referent en el control biològic de patologies vegetals.