Desplegar menú lateral
13/04/2022

Experts de l’IRTA participen en el primer congrés BIT sobre bioeconomia

El primer Congrés BIT va celebrar-se a Vic (font: Congrés BIT)

Hi van intervenir Begoña de la Calle, de l’Oficina de Vigilància Tecnològica; Belén Fernández, del programa Sostenibilitat en Biosistemes; Íngrid Aguiló, del programa Postcollita, i Ricard Bou, del programa Funcionalitat i seguretat alimentàries

S’hi van presentar les tendències, innovacions i projectes empresarials al voltant d’aquest model circular i sostenible basat en l’ús de recursos biològics renovables i locals

La ciutat de Vic va acollir els dies 6 i 7 d’abril el congrés BIT, en què es van donar a conèixer les tendències, innovacions i projectes empresarials entorn la bioeconomia. L’objectiu era contribuir a enfortir l’ecosistema d’empreses, centres tecnològics i de recerca, emprenedors i start-ups i potenciar la capacitat transformadora i la millora d’aquests sectors. En el Congrés va presentar-se l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya, liderada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en la redacció de la qual va participar l’IRTA, i també hi van intervenir diversos experts del centre de recerca i de disciplines tan diverses com la postcollita o la funcionalitat i la seguretat alimentàries.

Belén Fernández, investigadora de Sostenibilitat en biosistemes, durant la seva intervenció (font: Congrés BIT)

La primera a intervenir-hi va ser Begoña de la Calle, especialista de l’Oficina de Vigilància Tecnològica, que va donar a conèixer quines són les oportunitats d’aprofitament en els principals sectors agroalimentaris de Catalunya. A continuació, a Belén Fernández, investigadora del programa Sostenibilitat en biosistemes, que va donar a conèixer com pot valoritzar-se el purí de porc mitjançant la producció de fertilitzants a partir de l’estudi de cas del projecte CIRCULAR AGRONOMICS.

El segon dia del Congrés va celebrar-se un diàleg sobre l’ús de recursos no convencionals pel món industrial agroalimentari animal i vegetal des d’una visió acadèmica, en el qual van intervenir Ingrid Aguiló, investigadora del programa Postcollita, i Ricard Bou, investigador del programa Funcionalitat i seguretat alimentàries. Aguiló va parlar del projecte AGRIMAX i de com es poden valorar els subproductes d’origen vegetal, mentre que Bou va centrar-se en la valorització de proteïnes de baix valor comercial procedents de sub i coproductes d’escorxadors de porcí.

La bioeconomia és un model circular i sostenible basat en l’ús de recursos biològics renovables i locals per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics. La bioeconomia circular pretén reduir la dependència dels productes fòssils i minerals, fomentar una millor integració dels serveis ecosistèmics i promoure el desenvolupament econòmic i la creació de nous llocs de treball d’acord amb els principis establerts pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).