Desplegar menú lateral
25/08/2020

Estudien com afectarà el canvi climàtic el conreu de l’olivera a la Mediterrània

L’arbequina és una de les varietats en què se centrarà l’estudi. Fotografia: Jaumeboldu, llicència Creative Commons

El treball se centrarà en les dues varietats més conreades, l’arbequina i la picual

El canvi climàtic alterarà la climatologia mediterrània, i això repercutirà en la fenologia dels vegetals (és a dir, en els períodes de floració, aparició dels fruits i maduració, etc.), per la qual cosa la productivitat de l’olivera i altres conreus es veurà afectada. Avaluar-ne les conseqüències i el model de predicció fenològic en el cas de l’olivera són alguns dels objectius que l’IRTA, juntament amb altres institucions estan estudiant en diferents zones geogràfiques i en les varietats arbequina i picual.

El canvi climàtic i l’adaptació de l’olivera a les noves condicions que se’n derivin fa necessari tenir millors coneixements de la influència de les condicions ambientals adverses sobre la fenologia reproductiva d’aquesta espècie tan mediterrània. Malgrat que l’olivera està fisiològicament i fenològicament ben adaptada a les condicions mediterrànies, amb estius calorosos i secs i amb una irregularitat de pluja al llarg de l’any molt marcada, l’alteració en el patró climàtic tindrà conseqüències en la productivitat i, sobretot, en la fenologia. Això donarà lloc a períodes vegetatius més llargs sense un període de fred, la qual cosa reduirà la productivitat i la qualitat de la producció d’olives i/o d’oli.

L’IRTA, conjuntament amb l’IFAPA de La Alameda del Obispo, el Cabildo de Tenerife, la Universidad de Huelva i l’Association française interprofessionnelle de l’olive, està avaluant la influència de les diferents condicions climàtiques en la fenologia reproductiva de l’olivera (floració, enduriment de l’endocarpi i patró d’acumulació del greix al mesocarpi) en les dues varietats majoritàriament conreades a la Mediterrània: l’arbequina i la picual.

Aquest estudi pretén desenvolupar un model de predicció de la fenologia floral i del patró d’acumulació d’oli, així com avaluar les conseqüències que el previsible canvi climàtic pot tenir en els propers anys en les oliveres conreades sota diferents condicions climàtiques.