Desplegar menú lateral
28/08/2018

Es crea un Grup Operatiu per desenvolupar models de predicció del foc bacterià en perer

En els últims mesos, l’IRTA i 5 entitats més, han estat treballant en la creació del Grup Operatiu per al Desenvolupament de models de predicció de foc bacterià per perera “FUPEBRO”. L’objectiu principal d’FUPEBRO és el desenvolupament d’una eina col·laborativa de monitorització de cultius que permeti al sector fructícola realitzar un millor control i prevenció del foc bacterià, reduint les pèrdues econòmiques que aquesta malaltia genera en el cultiu de la perera.

A Espanya, unes 21.000 ha estan dedicades a la producció de pera, principalment a la Vall de l’Ebre, on es produeix al voltant del 87% de la producció total. El foc bacterià ha impactat en la producció de la zona, generant un risc permanent i implica un encariment dels costos de producció en tractaments, inspecció, control i eradicació. Malgrat els esforços realitzats en els diversos països afectats per aquest patogen, el control del foc bacterià no ha resultat satisfactori.

Al nostre país, l’ús de sistemes de predicció de risc per part dels productors és puntual, no existint coordinació dins d’una zona productora i, molt menys, entre productors de diferents regions. A més, els sistemes de predicció existents no estan adaptats a les condicions agroclimàtiques específiques d’aquesta zona, el que limita significativament la seva aplicabilitat i capacitat de predicció de risc a la Vall de l’Ebre.

Per millorar aquesta situació, el Grup Operatiu FUPEBRO pretén desenvolupar una metodologia basada en tecnologies d’agricultura de precisió i TICs que permetran monitoritzar cultius de la Vall de l’Ebre de forma coordinada, integrant dades locals d’inòcul, sensibilitat varietal, cicle del bacteri, símptomes en cada plantació… etc. A partir d’aquesta metodologia, s’aconseguirà establir una predicció del risc de foc bacterià en base a models localment validats i enfocats a aconseguir la màxima eficàcia dels tractaments preventius.
Gràcies a l’abast potencial dels participants del Grup Operatiu, els resultats del projecte beneficiaran a més de 800 productors de pera de la Vall de l’Ebre i milloraran la protecció enfront del foc bacterià de més de 15.000 has de cultiu, augmentant la seva competitivitat i garantint el futur del sector.

El Grup Operatiu FUPEBRO està format per les següents entitats, tant públiques com privades:

L’actuació s’està desenvolupant en el marc de la convocatòria d’ajudes per a la creació i funcionament de grups operatius supraautonòmics en relació a l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri) en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020. https://ec.europa.eu/agriculture/index_es

Etiquetes: