Envasos compostables fets amb residus de la indústria agroalimentària
L’IRTA serà un dels participants del projecte Foodwaste for Foodpack, que impulsa i coordina el Packaging Cluster
A partir dels residus orgànics de produir aliments es fabricarà paper, cartró i/o taulers de fibra compostables, que s’utilitzaran per envasar aliments
El projecte Foodwaste for Foodpack proposa una iniciativa de “simbiosi industrial” entre empreses del sector agroalimentari com Ametller Origen, Delafruit i Cobeveragelab i del sector del packaging (Samtack i Salaet), amb el suport de nexes empresarials com el Consorci de la Zona Franca i Mercabarna, i l’acompanyament per part d’agents del sistema d’R+D+i de Catalunya com l’IRTA i els grups de recerca BIMATEC i LEPAMAP de la UdG. Packaging Cluster actua com a impulsor i coordinador del projecte.
Dins d’aquesta iniciativa, amb una durada aproximada de dos anys, es preveu crear un nou sistema circular entre el sector alimentari i del packaging en què els residus generats per la indústria agroalimentària siguin convertits en matèria primera destinada al sector de l’envàs i l’embalatge per produir packaging primari o secundari compostable. Foodwaste for foodpack esdevé una oportunitat per reduir l’impacte ambiental derivat dels residus orgànics de la producció d’aliments, convertint el subproducte orgànic en matèria primera d’alt valor afegit que proveu una alternativa sostenible a l’ús de matèries primeres verges i al plàstic.
El material a base de fibres s’obtindrà mitjançant la tecnologia existent per a la fabricació de paper, cartró i/o tauler de fibres (fiberboard) amb una formulació que no comprometi la seva compostabilitat i la valorització final de l’envàs. Es buscaran aplicacions del resultat obtingut com a material d’envasament per aliments i es treballarà per a funcionalitzar aquests materials i dotar-los de propietats antimicrobianes que contribueixin a allargar la vida útil dels aliments.
Foodwaste for foodpack és un projecte pilot innovador finançat pel Programa Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI) en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (operació 16.01.01 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020). El projecte pilot tracciona la indústria agroalimentària en la seva transició cap a una economia circular que redueixi la pressió sobre el medi ambient, millori l’eficiència dels recursos, redueixi la generació de residus i, alhora desenvolupar una alternativa que permeti fer front a l’elevada pressió legislativa i fiscal que haurà de fer front el sector.