Desplegar menú lateral
04/06/2018

Entregats els Premis Porc d’Or Ibèric 2018

  • Catorze granges de porcí ibèric reben 30 guardons Porc d’Or Ibèric a Còrdova en la II edició d’aquests premis
  • La granja segoviana Germans Sanz Berzal S.L., de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys, s’alça amb el màxim guardó, el premi especial Porc d’Or Ibèric amb Diamant.
  • El premi especial Porc d’Or Ibèric del MAPAMA va anar a parar a Salamanca, a Granja Arauzo, de l’empresa Ibèrics de Arauzo 2004 S.L.
  • La granja val·lisoletana Agropecuària Baralla Ferrero S.C., de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys, rep el premi especial Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat amb 19,73 garrins deslletats per truja i any.
  • A més, Castella i Lleó aconsegueix 21 premis més; i Badajoz es porta sis guardons Porc d’Or.
  • Organitzats per l’IRTA, amb el suport de Zoetis, la Junta d’Andalusia, l’Ajuntament de Còrdova i ASICI.

 

Més de 400 professionals del sector porcí ibèric s’han reunit la nit de l’1 de juny al Alcàsser dels Reis Cristians, a Còrdova, per conèixer els premiats de la segona edició dels Porc d’Or Ibèric, prestigiosos guardons que es lliuren a les explotacions de porcí ibèric de tot Espanya com a reconeixement al seu treball i tasca. Així, l’IRTA, organitzador dels premis, ha fet entrega un total de trenta guardons Porc d’Or Ibèric. Catorze granges de porcí ibèric de Castella i Lleó (sis de Valladolid, dos de Segòvia i una de Salamanca) i d’Extremadura (cinc de Badajoz), han estat les afortunades.

27 estatuetes d’or, plata i bronze s’han lliurat atenent a tres criteris tècnics: Nascuts Vius (NV), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN). 21 d’aquests 27 premis han anat a parar a Castella i Lleó, concretament quinze guardons (5 ors, 5 plates i 5 bronzes) s’han repartit 6 granges val·lisoletanes i dues explotacions segovianes s’han alçat amb sis premis Porc d’Or Ibèric (3 ors, 2 plates i 1 bronze). Cinc granges de Badajoz s’ha portat les sis estatuetes restants (1 or, 2 plates i 3 bronzes).

A més, s’han lliurat tres premis especials: Porc d’Or Ibèric amb Diamant, Porc d’Or Ibèric del MAPAMA i Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat.

 

Castella i Lleó acapara els tres premis especials Porc d’Or Ibèric

La granja segoviana Germans Sanz Berzal S.L., situada a Languilla, de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys, s’ha alçat amb el màxim guardó: el Porc d’Or Ibèric amb Diamant.

En el cas del Porc d’Or Ibèric del MAPAMA, guardó que valora especialment els criteris de Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient, ha estat Granja Arauzo, de l’empresa Ibèrics de Arauzo 2004 SL, situada a Aldeaseca de la Frontera (Salamanca) , l’afortunada.

Finalment, l’explotació val·lisoletana Agropecuària Baralla Ferrero S.C., de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys, situada a Peñaflor d’Hornija, ha rebut el Porc d’Or a la Màxima Productivitat amb 19,73 garrins deslletats per truja i any.

 

Bases dels premis Porc d’Or Ibèric

Els premis Porc d’Or Ibèric es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol Ibèric (BDporc-i), atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l’explotació: 1ª categoria de 10-375 reproductores ibèriques, 2a de 376 a 900 reproductores ibèriques, i 3a més de 901 reproductores ibèriques.

D’aquesta manera, entre sis i vuit granges han estat nominades en cada criteri tècnic i categoria, i s’atorga una estatueta d’or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament), per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i PN) i en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que, en aquesta edició, ha representat un total de 58 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d’Or Ibèric.

A aquests 27 guardons cal afegir tres premis especials: premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant, per a l’explotació que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d’Or Ibèric del MAPAMA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el premi Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica.