Desplegar menú lateral
11/02/2020

En marxa el centre de referència per al benestar de les aus de corral i altres animals petits de granja, en què participa l’IRTA

  • Donarà assistència científica i tècnica a l Comissió Europea i els seus estats membres en la implementació i control oficial dels reglaments de benestar animal
  • Se centrarà, principalment, en el benestar animal avícola dels broilers, ponedores i galls d’indi

El Centre de referència per al benestar de les aus de corral i altres animals petits de granja (EURCAW-Small Animals o European Reference Centre for the Welfare for poultry and other small farmed animals, en anglès), ha començat a entrar en funcionament aquest febrer de 2020, i té, com a principal objectiu, donar suport a la Comissió Europea i als estats membres en la implementació i el control oficial dels reglaments de benestar animal. L’IRTA forma part del consorci d’institucions que constitueixen aquest Centre de referència.

«Entre les funcions que desenvoluparà, hi ha l’assistència coordinada,  la revisió d’indicadors de benestar, la recerca, preparar material per formar els veterinaris oficials o, fins i tot, crear una pàgina web per respondre els dubtes i consultes dels estats membres», explica el cap del programa de Benestar Animal a l’IRTA i sotscoordinador de la EU Platform on Animal Welfare, Antoni Velarde.

Durant els dos primers anys de funcionament de l’EURCAW-Small Animals, les seves activitats se centraran inicialment en el benestar avícola, mentre que les altres espècies com el conill, s’abordaran si sorgeixen demandes específiques.

Pel que fa al benestar avícola, la Comissió ha prioritzat cinc àrees de treball i que són les següents:

  1. Benestar dels broilers a les granges
  2. Sistemes alternatius per a les ponedores
  3. Atordiment mitjançant bany d’aigua per als broilers i galls d’indi
  4. Transport per a sacrifici de broilers, galls d’indi i gallines velles
  5. el sacrifici en granges de les gallines velles

L’EURCAW-Small Species té, com a objectiu principal, proveir de suport tècnic i assistència coordinada als països de la UE en la realització de controls oficials en el camp del benestar animal, i contribuir a difondre’n bones pràctiques. Ho farà aportant expertesa tècnica i científica, i duent a terme estudis i desenvolupant mètodes per millorar i avaluar el benestar dels animals. Per garantir la transferència de coneixement i d’estratègies innovadores, els centre també s’encarregarà de disseminar els seus resultats i oferir formació a les autoritats europees competents.

El consorci format per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l’Alimentation-ANSES (França), l’Aarhus Universitet-Institut for Husdyrvidenskab (Dinamarca), i l’Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Lombardia e dell’Emilia Romagna (Itàlia) va ser designat per la Comissió Europea per constituir el Centre de referència de la UE per al benestar de petites espècies (avícola, cunícola i altres).