Desplegar menú lateral
27/05/2022

Els reptes de les malalties animals i les zoonosis es debaten al congrés Epizone

La xarxa internacional EPIZONE ha reunit experts de tot el món en malalties com la grip aviària, la pesta porcina africana, virus transmesos per mosquits i coronavirus

Les ponències inaugurals han estat a càrrec dels científics Dr. Esteban Domingo del CBMSO, el Dr. Bart Haagmans de l’Erasmus Medical Center de Rotterdam i la Dra. Sofie Dhollander de l’EFSA

Els viatges i el comerç internacionals durant els últims anys han provocat l’aparició de noves malalties a Europa. A més, és probable que l’escalfament global hagi augmentat el risc de propagació d’algunes malalties, com les que es transmeten per mosquits o paparres. Per això és necessària la cooperació internacional per desenvolupar estratègies de control innovadores i ràpides que combatin les malalties que afecten als animals i les que es poden transmetre dels animals a les persones, les zoonòtiques. Des del 2012, la xarxa EPIZONE actua com una plataforma internacional en què científics i científiques de tot el món acorden estratègies per afrontar els brots de diverses malalties. Principalment, la xarxa se centra a desenvolupar mètodes per millorar els diagnòstics, dissenyar vacunes, fer estudis de vigilància epidemiològica i anàlisis de risc.

Els dies 18, 19 i 20 de maig els membres d’aquesta xarxa es van reunir al 14è congrés EPIZONE, al World Trade Center Barcelona.

El primer dia, després de la benvinguda de la benvinguda del director general de l’IRTA, Josep Usall, va destacar la xerrada del Dr. Esteban Domingo, professor emèrit d’investigació del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa, que va parlar de la primera intervenció científica dedicada a l’estudi de l’evolució dels virus per millorar el control de malalties. El Dr. Bart Haagmans, investigador del departament de virologia de l’Erasmus Medical Center de Rotterdam, va seguir amb una ponència sobre identificació i caracterització de coronavirus emergents, com el del MERS i el SARS. La Dra. Sofie Dhollander, de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), va oferir també una ponència sobre la prevenció i el control de la pesta porcina africana.

Durant els dos dies següents van intervenir altres experts destacats, com el Dr. Gregorio Torres, de l’Organització Mundial de Sanitat Animal; el Dr. Manuel V. Borca, investigador del Servei de Recerca en Agricultura dels Estats Units (USDA-ARS); el Dr. Jordi Figuerola, de l’Estació Biològica de Doñana del CSIC (EBD-CSIC); el Dr. Wim H. M. van der Poel, investigador del Centre de Recerca Bioveterinària de Wageningen i la Universitat de Wageningen; el Dr. Sandra Blome, investigadora de l’Institut Federal de Sanitat Animal; o el Dr. Jerry Wells, professor de la Universitat de Wageningen i la de Cambridge.

Consulta el programa complet del congrés