Els reptes de la postcollita en el context de canvi climàtic protagonitzen la XX Jornada de Postcollita
S’hi van abordar qüestions com la gestió més eficient de l’aigua i energia a les centrals de fruita, així com el packaging
Va incloure una anàlisi de la campanya del 2021, marcada per unes gelades que van afectar la campanya de pinyol i pera, una anàlisi que permetrà identificar les problemàtiques, avaluar-ne les causes i proposar-los solucions
El canvi climàtic és una realitat, i el sector primari el pateix de primera mà. L’increment de temperatures, la falta de pluja, els episodis de gelades o pedregades són conseqüència directa de la contaminació i l’esgotament del nostre planeta. La postcollita no és aliena a aquesta realitat: canvien les fisiopaties, els fongs i els cultius. Això planteja nous reptes; per una banda, el de conservar fruits que s’han desenvolupat en un ambient canviant i, per una altra, el de ser més eficients en l’ús de l’aigua i l’energia, prevenir la generació de residus i reduir el malbaratament alimentari. Per discernir les realitats a què fa i farà front la postcollita en els pròxims anys i com aquesta ha d’evolucionar per donar-los una solució, el 26 de maig va celebrar-se a Lleida la XX Jornada tècnica de postcollita, que porta per títol: «Postcollita: sostenibilitat i canvi climàtic». L’organització va ser a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’IRTA.
Neus Teixidó, cap del programa Postcollita de l’IRTA, va fer-ne la inauguració; al llarg del matí van oferir-se ponències següents: «L’aigua a les centrals de fruita: cap a una gestió més sostenible», per Pilar Plaza, de l’IRTA; «Estalvi energètic a centrals de fruita: quant i com», per Laia Torregrosa i Borja Rubio, d’Ilerfred; «Packaging sostenible: reptes a afrontar», per Natàlia Alòs, de l’IRTA; «Anàlisi de la campanya. Perspectives», a càrrec d’Elena Costa, de l’IRTA; «Canvi climàtic: una realitat», per Antonio Ruiz-de Elvira, de la Universitat d’Alcalà de Henares (Madrid); «Les fisiopaties que arriben, com afrontar-les», per Gemma Echeverria, de l’IRTA, i, finalment, «Reptes de la recerca agroalimentària en un escenari de canvi climàtic», a càrrec de Josep Usall, director general de l’IRTA.