Desplegar menú lateral
14/06/2023

Els regants de Lleida podran saber les necessitats d’aigua dels cultius amb una nova plataforma digital

Canal d’Urgell.

Experts en Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA dissenyen un portal WebGIS que predirà la demanda exacta d’aigua per a totes les comunitats de regants de Lleida a escala de parcel·la

L’eina ajudarà a mantenir un equilibri entre els subministraments i demandes d’aigua i es preveu que estigui disponible al llarg del mes de setembre

En un context de canvi climàtic, les comunitats de regants juguen un rol molt important a l’hora de gestionar i garantir la disponibilitat de l’aigua, tal com s’està veient en la situació d’extrema sequera actual. Per això, és essencial que es modernitzin i disposin d’eines per saber la demanda d’aigua dels cultius,tant a temps real, com en el passat i en el futur. Amb el projecte demostratiu “COMREG4ET: Quantificació dels consums d’aigua dels cultius i prediccions de demandes d’aigua en les comunitats de regants mitjançant la teledetecció”, investigadors de l’IRTA estan desenvolupant una plataforma WebGIS que analitzarà l’estat hídric dels cultius i ajudarà a prendre les decisions de reg més adients, segons la demanda exacte d’aigua.

La nova plataforma constarà d’una pàgina web i un visor de dades de totes les parcel·les de regadiu de Lleida i estarà a disposició dels regants a mitjans de setembre. Proporcionarà mapes setmanals de l’evapotranspiració actual i acumulada dels cultius, així com recomanacions de reg i prediccions de demandes d’aigua anuals en diferents escenaris meteorològics. «La clau és saber com evolucionen les corbes de demanda d’aigua reals dels cultius en tot moment pertal d’ajustar les dotacions d’aigua a les demandes i, així, planificar millor tota la campanya de reg; això serà especialment útil en escenaris de sequera com el d’enguany», explica Jaume Casadesús, cap del programa Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA.

Per implementar aquest tipus d’eines el primer pas ha de ser modernitzar les comunitats de regants. L’IRTA fa anys que treballa amb l’Agencia Espacial Europea (ESA) per fer recerca en l’anàlisi d’imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3, juntament amb dades meteorològiques de Copernicus i models físics per obtenir estimacions de l’aigua que utilitzen els cultius, conegut com a evapotranspiració. «Amb aquest treball previ, ja som capaços de calcular el consum d’aigua dels cultius a temps real i obtenir dades diàries a una resolució de 20 metres. Ara, amb el projecte COMREG4ET, volem que els regants i les comunitats de regants tinguin aquesta informació al seu abast», explica Joaquim Bellvert, investigador de l’IRTA i responsable del projecte.

A banda de millorar la gestió de l’aigua, el projecte COMREG4ET també pretén millorar l’eficiència de les eines que actualment s’estan utilitzant per inventariar explotacions agrícoles i els diferents usos del sòl. «A partir d’imatges del satèl·lits i tècniques d’intel·ligència artificial estem identificant els cultius i els seus sistemes de reg i també som capaços de generar mapes abans que estiguin disponibles al visor del Sistema d’Informació Geogràfica de parcel·les agrícoles (SIGPAC)». L’objectiu, és, diu Bellvert, «posicionar el territori lleidatà a l’avantguarda de l’ús de les noves tecnologies aplicades en l’agricultura».

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.