Els premis Porc d’Or celebren el seu 25è aniversari a Lleida
- El certamen, organitzat per l’IRTA, premia l’excel·lència en producció porcina i es celebrarà el 23 de novembre
Són ja 25 els anys des que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va celebrar la primera edició dels premis Porc d’ Or a l’excel·lència en la producció porcina. Des de llavors, centenars d’empreses i explotacions de porcí han estat reconegudes amb el lliurament d’aquests guardons per la seva professionalitat, esforç i extraordinària labor. Aquest any el gran esdeveniment anual del sector porcí espanyol tornarà a celebrar-se a Lleida, ciutat que ja ha acollit 14 edicions al llarg d’aquests 25 anys, el proper dia 23 de novembre. “Celebrem aquesta vint-i-cinquena edició amb la mateixa il·lusió i energia que en els seus inicis allà per l’any 1994”, declara Pedro López, director del BDporc i dels premis Porc d’ Or.
Els premis Porc d’ Or han estat testimoni de la gran evolució que ha experimentat el sector porcí, a través de l’eina BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Español), gestionada per l’ IRTA i que suposa la base sobre la qual es fonamenten aquests guardons. “Des de 1994 a 2017 la productivitat numèrica ha passat de 19,7 garrins deslletats per truja i any a 29,46 deslletats.” – Explica Pedro López – “En quant a la fertilitat, aquesta ha augmentat d’un 79,63% l’any 1994 a un 87,36% en 2017”. Unes xifres que reflecteixen la millora continua d’aquest sector, un dels més importants per a la nostra economia.
Durant aquest temps, els premis Porc d’ Or han comptat amb el suport incondicional de l’empresa capdavantera en salut animal Zoetis, que ha acompanyat a l’IRTA en la celebració i lliurament dels guardons. Aquesta edició els premis compten també amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) com a coorganitzador, a més de tenir el suport de la Paeria – Ajuntament de Lleida i de Mercolleida a nivell local.
Els premis Porc d’ Or 2018 ja tenen noms
Aquesta XXVª edició ja s’ha engegat. El passat 28 de juny el jurat dels premis Porc d’ Or es va reunir a la seu de l’ IRTA a Lleida per decidir les 120 nominacions i els 45 premiats per a cada categoria i per a cada criteri, de prop de 800 explotacions i de més de 950.000 reproductores analitzades adherides al BDporc, sobre la base dels criteris reguladors i al reglament dels premis Porc d’ Or.
A aquests 45 guardons cal afegir els tres premis especials: premi Porc d’ Or amb Diamant; premi Porc d’ Or del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi ambient”; i el premi a la Màxima Productivitat Numèrica.
D’aquesta manera, els premis Porc d’ Or es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc, atenent als criteris de Nombre de Garrins Deslletats per Truja de Baixa (LDCB), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN). I les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en la granja (1ª fins a 200 truges, 2ª de 201 a 500 truges, 3ª de 501 a 1.000 truges, 4ª d’1.001 a 2.000 truges i 5ª més de 2.001 truges).
El jurat encarregat de determinar quines explotacions estan nominades als premis i quins seran guardonades està compost per personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la recerca ramadera i l’administració.
Els membres del jurat que es van reunir per aquesta XXVª edició dels premis Porc d’ Or van ser: Pepa Lueso, Pablo Bernardos i Jesús Salas, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA); Miguel Angel Higuera, de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR); Esther Prieto, de l’Associació Nacional de Criadors de Bestiar Porcí (ANPS); Quim Xifra i Montserrat Àlamos, del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (DARP); Raquel Quintanilla, Nuria Alòs i Pedro López, per part de l’IRTA; Jordi Baliellas, de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC); Mariví Falceto, de la Universitat de Saragossa (UNIZAR); Josep Gasa, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Gerardo Blanco, de la Universitat de Lleida (UdL); Guillermo Ramis, de la Universitat de Múrcia (UM); Antonio Palomo, de la Universitat Complutense de Madrid (UCM); Abelardo López, de l’Associació Gallega de Veterinaris de Porcí (AGAVEPOR); i els consultors Carlos Piñeiro i Jorge Ayuso.
Amb el suport de Zoetis, Interporc, La Paeria i Mercolleida
Aquesta nova edició dels premis Porc d’ Or compta amb la coorganització local de la Paeria – Ajuntament de Lleida i Mercolleida. A més de tenir una vegada més el suport de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc) i de Zoetis, companyia que acompanya als premis des dels seus inicis.
Zoetis és una empresa capdavantera de salut animal dedicada a recolzar als seus clients i els seus negocis, que descobreix, desenvolupa, fabrica i comercialitza medicaments i vacunes d’ús veterinari complementats per productes de diagnòstic i recolzats per una àmplia gamma de serveis. Amb més de 9.000 empleats, els seus productes serveixen a veterinaris, ramaders, productors i tots aquells que crien i cuiden el bestiar i els animals de companyia en més de 100 països.
Zoetis té un clar compromís amb la indústria porcina, que es reflecteix no solament en l’esforç inversor que aquesta realitza en R+D+i, sinó també en el seu suport a iniciatives que, com els premis Porc d’ Or i Porco do Ouro, que estimulen la millora contínua i el creixement del sector productor de porcí a Espanya i Portugal.