Desplegar menú lateral
29/03/2023

Els integrants del projecte europeu NewTechAqua es reuneixen a l’IRTA la Ràpita

Integrants del projecte NewTechAqua.

El projecte es troba en el tercer anys d’execució i té l’objectiu d’innovar en sistemes de producció aqüícola sostenibles

La setmana passada prop de 60 investigadors i representants d’empreses es van reunir a l’IRTA la Ràpita, en el marc del projecte europeu NewTechAqua. El projecte pretén promoure el desenvolupament de la indústria aqüícola europea mitjançant estratègies innovadores i sostenibles. Durant dos dies es van presentar els resultats més rellevants de les diferents parts del projecte, des de el desenvolupament i la validació de noves formulacions de pinsos funcionals per a peixos, la formulació de dietes per promoure l’aqüicultura orgànica o el desenvolupament de models epidemiològics basats en intel·ligència artificial per gestionar malalties parasitàries del salmó i l’orada.

D’altra banda, es van presentar les darreres novetats en relació a la gestió de la reproducció d’espècies de peixos importants el corball, la seriola o el llenguado. També es van presentar els resultats del programes de millora genètica duts a terme en ostres i algues, i altres aspectes com la millora en el processat dels productes de l’aqüicultura, el reaprofitament dels residus de la indústria i aplicacions de la intel·ligència artificial.

La reunió va finalitzar amb una visita tècnica a les muscleres de la Badia dels Alfacs per conèixer com treballa el sector aqüícola català dedicat a la producció de bivalves, seguit d’una visita a les instal·lacions del IRTA la Ràpita i un dinar de productes del mar.

Una de les iniciatives que ha desenvolupat el projecte es va fer a l’IRTA la Ràpita, amb la creació d’un model de bioeconomia circular en aqüicultura de cultiu de salicòrnia i enciams en tancs amb peixos. El projecte NewTechAqua, finançat amb fons europeus, desenvolupa i valida noves solucions sostenibles, resilients i avançades des del punt de vista tecnològic per ampliar i diversificar la producció de la UE de peixos d’aleta, mol·luscs i microalgues.