Desplegar menú lateral
10/10/2018

Els efectes de la pesta porcina africana, a debat al III Fòrum Carni

L’auditori del Palau de Congressos de Girona durant la introducció al III Fòrum Carni (crèdit: Interempresas Media)

El Palau de Congressos de Girona ha acollit el III Fòrum Carni, que ha reunit més de 200 professionals i 27 empreses expositores per a abordar les tendències de consum, l’impacte de la innovació i els efectes de la pesta porcina africana per al sector productor nacional.

Josep Usall (centre), Director General de l’IRTA, durant la presentació (crèdit: Interempresas Media)

Juntament amb la revista Tecnocarne, de l’editorial Interempresas Media, hem celebrat aquest 9 d’octubre amb gran èxit la tercera edició del Fòrum Carni. Aquest any ha comptat entre els assistents amb la presència de gerents, directors comercials, responsables de R+D i tècnics de les empreses productores de la industria càrnia més rellevants de Catalunya.

L’esdeveniment ha estat inaugurat per Glòria Plana, 3a tinent alcalde i regidora de l’Àrea de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local, Turisme i Ocupació de l’Ajuntament de Girona, i Josep Usall, director general de l’IRTA, que ha subratllat el nostre compromís amb el sector de la carn a través de la investigació, la transferència i la divulgació.

 

Tendències de consum i innovació

Lluís Guerrero, investigador de l’IRTA, ha realitzat la primera ponència centrada en les ‘Tendències de consum: Red Revolution’, destacant la necessitat d’emprendre una ‘Revolució Vermella’ basada en una producció sostenible: “El consumidor actual es regeix pel factor salut i les emocions. Referent al primer factor, s’ha descobert que la gran amenaça no són els greixos o el colesterol, sinó els hidrats de carboni. A més, ara sabem que la reducció del consum de sal en persones sanes té més efectes negatius que el consum excessiu, per la qual cosa les noves investigacions afavoreixen a la indústria càrnia”.

Guerrero ha indicat que el futur de la carn passa per un consum menor i amb produccions més locals: “La producció local extensiva i una menor demanda es tradueixen en carn de més qualitat, més respectuosa amb el medi ambient i, en conseqüència, en preus més elevats. Estem tornant als sistemes de producció de la primera meitat del segle XX que, a més, haurem de compatibilitzar amb l’ús d’altres proteïnes alternatives, com els insectes o les algues, per aconseguir dietes més variades”.

Luis Guerrero, investigador de l’IRTA (crèdit: Interempresas Media)

En acabar, Jaume Palau, director de R+D+i d’Argal, ha exposat els avantatges del R+D col·laboratiu al sector carni i el retorn que ha suposat per a la seva companyia, que entre 2016 i 2017 ha duplicat la inversió en projectes de R+D+i externs, tant a Espanya com a Alemanya, Finlàndia, Grècia i Japó. “La supervivència de les empreses es basa en la col·laboració, no es tracta només d’invertir, sinó de tenir un bon equip de treball i els objectius clars. Per aconseguir l’èxit és imprescindible la col·laboració entre empreses i centres tecnològics”, ha assenyalat.

Jaume Sió, subdirector general de Transferència e Innovació Agroalimentària del DARP de la Generalitat de Catalunya, ha sigut l’encarregat d’abordar l’impacte de la innovació al sector, apuntant als Grups Operatius (GO) com a “l’eina clau de futur”. Sió ha emfatitzat l’interès de la Generalitat en què les empreses arribin als objectius de l’Horitzó 2020 i ha indicat que “els GO són el primer pas per aconseguir-ho”.

Per exemplificar aquest impacte, Carme Gras, responsable de Qualitat de General Càrnia, Carolina Cucurella i Vidal, responsable de l’àrea tècnica d’Anafric, i Guillem de Planell, responsable de Qualitat de Grup Viñas, han exposat un cas d’èxit desenvolupat juntament amb l’IRTA. Amb la finalitat d’arribar a nous mercats, concretament al Líban, al 2015 es va iniciar un projecte col·laboratiu que va aconseguir augmentar la vida útil de la carn fresca de boví fins als 84 dies. “Vam superar amb èxit les expectatives, ja que la carn analitzada superava de llarg el marge de 80 dies que marca el mercat libanès. Sens dubte, ha estat un projecte molt interessant per a totes les parts”, ha assenyalat Carme Gras.

Presentació del cas d’exit sobre l’increment de la vida útil de la carn (crèdit: Interempresas Media)

 

Pesta porcina africana, repte o oportunitat?

Una de les grans preocupacions del sector en aquests moments és la Pesta Porcina Africana (PPA) i els recents positius detectats a Europa. En aquest sentit, Kiko Abenia, director comercial de Carn de Porcí de Grupo Vall Companys, ha desenvolupat una de les ponències més esperades del III Fòrum Carni. Sota el títol ‘PPA, repte o oportunitat?’, Abenia ha subratllat que aquest tipus de pesta està en expansió a Europa, “però no podem dir que està descontrolada”.

Kiko Abenia durant la presentació sobre la Pesta Porcina (crèdit: Interempresas Media)

Alemanya i Espanya són els màxims exportadors de carn al mercat més important del futur, Àsia. “Xina, Japó i Corea són els mercats de destí més grans i els tres tanquen les seves fronteres davant de la PPA. També ho fa Taiwan, Singapur, Sèrbia, Sudàfrica… Davant d’aquest panorama no hem de ser alarmistes ja que, per norma general, el consum decau les primeres setmanes quan el comprador escolta paraules com ‘pesta’, però després es recupera. La Xina ja ha detectat 23 casos, per la qual cosa els preus han pujat a les províncies obertes del sud sense escorxadors i han baixat a les regions tancades del nord amb escorxadors, cosa que no afecta massa a les importacions.

El III Fòrum Carni ha finalitzat amb medalla d’or gràcies a una taula rodona interactiva, moderada per Narcís Grèbol, expert en Innovació, Seguretat i Tecnologia Alimentaria, centrada en els reptes que afronta el sector carni. Hi ha participat tots els ponents, així com Ramón Vallespín, del departament de Negoci Agroalimentari de Cajamar Caja Rural a Catalunya i Illes Balears.

Narcís Grèbol (4t per l’esquerra) coordina la taula rodona (crèdit: Interempresas Media)