El segell de benestar animal Welfair™ reconegut com un dels projectes més innovadors per l’Observatori d’Innovació en Gran Consum
El segell de benestar animal desenvolupat per l’IRTA, en col·laboració amb NEIKER, ha estat reconegut per l’Observatori d’Innovació en Gran Consum per afrontar els reptes de donar resposta a les necessitats de la societat i del consum responsable
L’Observatori d’Innovació en Gran Consum, a través de l’Institut Cerdà, ha identificat els grans reptes del sector de la salut i del benestar de les persones, així com el compromís mediambiental de les empreses. Entre les 20 innovacions destacades adreçades a el gran consum, l’Observatori ha assenyalat el certificat de benestar animal Welfair ™.
Aquest distintiu, desenvolupat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb el centro tecnológico NEIKER, és el primer certificat de Benestar Animal que se centra en l’observació i l’avaluació dels animals i del seu comportament. El certificat, disposa de protocols per a les espècies bovina, gallines i pollastres, porcina, ovina, galls dindi, conills i guatlles criades per a la producció d’aliments.
La certificació WelfairTM, avala davant el consumidor que els animals vinculats al segell han viscut i han estat sacrificats sota condicions èticament responsables de benestar, d’acord amb els protocols establerts en els projectes europeus Welfare Quality i AWIN (Animal Welfare Indicators).
Així s’avaluen els 4 principis bàsics en què es fonamenta el benestar animal:
1) Una bona alimentació (lliures de set i desnutrició).
2) Un bon entorn i allotjament (que els permeti moure, disposar de confort a la zona de descans i confort tèrmic).
3) Un bon estat de salut (que inclou absència de dolor, lesions i malaltia). 4) Un comportament apropiat a les característiques de l’espècie (incloent una conducta social positiva, que puguin mostrar comportaments importants per a l’espècie i no hi hagi conductes anòmales, una interacció adequada entre els animals i els seus cuidadors, de manera que no mostrin por de les persones i un estat emocional general positiu).
Actualment, al voltant de 25.000 granges de tot l’Estat disposen de la certificació WelfairTM, i les categories d’aliments en les que actualment podem trobar el segell WelfairTM s’estenen a productes carnis; ous i productes làctics com llet, batuts, formatges, mantegues i iogurts. Els productes amb aquest segell es troben en els lineals de compra de més de 4.000 establiments distribuïts per tot el territori.
Per a l’obtenció i manteniment del certificat WelfairTM, les empreses s’han de sotmetre a una auditoria anual per part d’una entitat de Certificació adherida al Esquema de Certificació Welfair ™, la qual ha de tenir els seus auditors formats segons estableix la Welfare Quality Network o AWIN. L’IRTA supervisa la gestió i control de la certificació per garantir la correcta aplicació dels protocols d’avaluació, culminant en un segell com a indicador avalat científicament que permet escollir una compra més ètica.