El sector carni afronta el desafiament del creixement apostant per la sostenibilitat
En el marc d’Alimentaria l’IRTA va organitzar la jornada “Red to green
meat” per debatre amb les empreses del sector, entre elles, Grup Jorge,
Vall Companys, AECOC i Premier Pigs, els principals desafiaments del
sector carni, recolzats per la visió científica de la investigadora de l’IRTA Sara Bover.
“El valor de la sostenibilitat” està reconegut àmpliament al sector, i per això es treballa des de la ciència i l’optimització tecnològica. Queda pendent l’assignatura de saber traslladar-ho als consumidors i guanyar en transparència.
El sector científic és capaç d’aportar dades rigoroses al debat sobre el consum de carn, i de treballar als reptes del sector en eficiència i sostenibilitat.
Fa temps que el sector carni està al punt de mira de la societat, immers en un procés de transformació que, de fet, afecta tota la producció agroalimentària, i que ha de respondre a aquest repte: Com hem de continuar produint carn de qualitat i competitiva en un entorn canviant i on el consumidor exigeix fer-ho de manera més sostenible? I com ho podem fer en un sistema alimentari cada cop més interconnectat i amb un creixement demogràfic a l’alça?
Des de l’IRTA hem reflexionat en aquesta taula rodona, “Red to green meat: el valor de la sostenibilitat al sector carni” sobre els reptes de futur del sector. Una taula rodona presentada i moderada pel director general de l’IRTA, Josep Usall i Rodié, en el marc de la fira Alimentaria 2024. I ho hem fet de la mà dels representants d’algunes de les principals empreses del sector carni: Sergio Samper (CEO del Grupo Jorge), Albert Morera (director de la Divisió Porcina de Vall Companys), Bàrbara Calvaresi (responsable dels sectors de carns, fruites i hortalisses de l’Associació de Fabricants i Distribuïdors, AECOC) i Dolors Puyol (gerent de Premier Pigs). Per incloure la visió de la ciència, també comptem amb l’experiència de la Dra. Sara Bover, investigadora de referència a l’IRTA.
L’agroalimentació és un dels sectors líders de la indústria espanyola, i a la producció de carn li correspon un 25% de la facturació, amb un volum de negoci de 31.727 milions d’euros el 2021*. A Catalunya, el sector agroalimentari està en primer lloc, i suposa un 19,2% del PIB català. La producció càrnia és la més important, amb un 35% del volum de negoci, i cobreix més de 34.000 llocs de treball directes. Catalunya produeix anualment més de dos milions i mig de tones de carn de totes les espècies, principalment de porcí, i s’ha consolidat com el 2n productor d’Europa i el 10è productor de carn de porcí del món. Catalunya exporta més del 43%, tant en volum com en valor, del total de la carn exportada per Espanya i prop del 6%, en volum i valor, de la Unió Europea. Es tracta, per tant, d’una indústria molt consolidada, però, tal com destaca Josep Usall en la presentació de l’esdeveniment, “el sector carni es troba en un procés de transformació, en què els processos tecnològics i la sostenibilitat jugaran un paper clau”.
Assignatura pendent: millorar la comunicació per revertir la desinformació
Aquesta transformació ja s’està donant en gran mesura, però els professionals del sector moltes vegades se senten atacats, amb acusacions basades en una imatge de sector antiquat, poc atractiu, i amb un impacte mediambiental que de vegades es magnifica. Segons Sergio Samper (Grup Jorge), “cal confrontar les acusacions amb arguments”, i en aquest sentit va posar en valor com amb dades objectives podia veure’s, per exemple, que el consum d’aigua de la producció porcina podia ser molt petit comparat amb el d’altres sectors, posat en perspectiva.
Albert Morera (Vall Companys) va voler reivindicar “més ciència i menys ideologia” a l’hora de considerar l’impacte del sector carni. Va destacar, per exemple, que “al nostre sector, pràcticament ja no parlem de subproductes, sinó de coproductes o oportunitats. En poc temps, el sector carni serà un dels més circulars”. En aquest sentit va explicar com, per exemple, utilitzen els llots de depuradora com a biocombustible; o com poden aprofitar la producció per generar substàncies útils en la producció de pinsos, plasma sanguini, insulina… així mateix també va afirmar que “els purins són el millor fertilitzant que tenim, si són ben gestionats”.
Un altre front és com reduir l’impacte de la producció per a l’alimentació animal. Dolors Puyol va parlar de com a Premier Pigs “el 80% dels cereals que comprem per a alimentació animal vénen d’Europa, amb estàndards de qualitat molt alts i seguretat garantida per l’EFSA. Estem oberts a productes d’alimentació animal més sostenibles sempre que no abaixin els estàndards de qualitat i seguretat”. En aquest aspecte feia referència a la fabricació de pinsos amb insectes, sempre que estiguin aprovats des d’Europa i que aportin els nutrients necessaris.
Sara Bover, responsable dels programes de Qualitat i tecnologia alimentàries i de Funcionalitat i seguretat alimentàries de l’IRTA, va oferir per part seva informació al públic assistent de com des de la ciència s’estan aportant solucions a diversos dels reptes del sector carni. Per exemple, en el consum d’aigua: “podem estalviar gràcies a l’aigua regenerada, està demostrat que els remugants poden tolerar un nivell de nitrats més elevats que altres animals. La idea és crear estratègies basades en la monitorització de l’ús de l’aigua i la seva qualitat”.
Des d’AECOC, Bárbara Calvaresi començava la seva intervenció afirmant rotundament que “el desenvolupament serà sostenible o no serà”. Gràcies als seus estudis sobre percepció del consumidor, han pogut veure com hi ha diversos frens dels joves al consum de carn, basats en preocupacions sobre la salut, el benestar animal o l’impacte ambiental. “Tenim el repte de millorar, i de comunicar com ho estem fent, treballar en la percepció del consumidor i fomentar aquesta indústria”, va assegurar. Deixava de fet una dada molt clara que havien observat preguntant a més de 1.000 joves sobre el consum de carn. “El 60% dels consumidors ha reduït el consum de carn per la preocupació de la sostenibilitat.” Una dada encara més contundent: “El 94% volen més transparència per part de les empreses del sector carni, volen conèixer què fem”. I va afegir la voluntat de fer-ho “des del rigor de les dades de la comunitat científica i dels centres tecnològics”, per acabar reivindicant que “al sector carni podem presumir de granges molt avançades tecnològicament, hem de perdre la por de mostrar-les al públic ”.
La resta dels convidats es van sumar a aquesta reivindicació, destacant la necessitat de dades científiques i una estratègia de comunicació. Sara Bover va assegurar que des de la ciència es podia recolzar aquest treball, “quantificant correctament els impactes del sector, de cada procés específic, per poder posar-lo en context”. També, “tenint en compte els factors psicosocials i neurocientífics, per entendre com reacciona el consumidor” i “acostant-se als canals on s’informen els joves, les xarxes socials”.
Digitalització i optimització
En relació amb les noves tecnologies aplicades al sector carni, els convidats van explicar les seves experiències en digitalització, de vegades “amb molta feina, proves, i de vegades frustració, però sempre mirant endavant”, com assegurava Sergio Samper. Dolors Puyol, per part seva, explicava com a Premier Pigs ja disposen d’aplicacions per mesurar el pinso necessari a l’hora de fer les compres, o de sensors de temperatura i humitat per regular l’ambient de les granges de forma automàtica i eficient.
Sara Bover va anar més enllà en l’aspecte tecnològic, i va aprofundir com era d’important i beneficiós optimitzar tots els processos productius “per poder dissenyar estratègies holístiques i crear sinergies”. Per exemple, com gràcies a la col·locació de sensors a diversos punts de les cadenes de processament, es podia evitar un malbaratament d’energia i la sobreproducció en lots molt grans de producte. “Amb més sensors, de forma individualitzada i en línia, podem optimitzar la producció amb precisió i estalviar en costos, amb màxima eficiència, qualitat i seguretat”, va assegurar la Dra. Bover.
Amb unes perspectives de futur tan desafiadores com esperançadores, tots els convidats van voler deixar resumida la seva visió per al sector carni. Albert Morera va afirmar que “adaptar el sector carni al que demana la societat i la regulació no és una opció, és indispensable”. Bárbara Calvaresi va subratllar que “fem moltes coses bé, la nostra assignatura pendent és la divulgació”. I Sara Bover, en representació dels investigadors de l’IRTA, va voler deixar clar que “la comunitat científica està molt preparada. Els investigadors seguirem avançant, compromesos per treballar en els reptes actuals i fins i tot anticipant-nos a temes de sostenibilitat i comunicació”.
* Dades de la Promotora dels Productes Catalans (Prodeca): El sector de la carn i embotits | Prodeca