Desplegar menú lateral
04/05/2023

El projecte REVALLET busca revaloritzar la llet de rebuig de granges lleteres

Vaca munyida en una granja lletera. Font: IRTA

S’utilitzarà un sistema innovador basat en nanopartícules enzimàtiques per eliminar les restes d’antibiòtics de la llet de vaques que han estat tractades contra infeccions

L’objectiu és reutilitzar-la com a producte amb un alt valor nutricional per als vedells i evitar que es generin resistències als antibiòtics

La llet de les vaques lleteres que es troben sota tractament antibiòtic per infeccions a la glàndula mamària, coneguda com a llet de rebuig, no es pot comercialitzar. Per tal de donar-li un ús, és necessari tractar aquesta llet per eliminar-ne els residus d’antibiòtics que conté i evitar l’aparició de bacteris resistents als antibiòtics, un fet que s’ha convertit en una amenaça per la salut global, afectant tant a animals com humans. Per això, el projecte demostratiu “REVALLET: Revalorització de la llet de rebuig mitjançant la degradació dels residus d’antibiòtics amb nanopartícules enzimàtiques”, finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu demostrar al sector que es pot revaloritzar la llet de rebuig mitjançant un mecanisme innovador que n’elimina els residus d’antibiòtics. Es tracta d’un sistema fàcil d’implementar, efectiu i econòmic, basat en nanopartícules enzimàtiques que degraden aquests residus de la llet de rebuig i la converteixen en una llet apte per alimentar als vedells.

Per aconseguir aquest objectiu, l’equip de recerca del programa de Producció de remugants de l’IRTA produirà al laboratori les nanopartícules enzimàtiques de beta-lactamasa, un enzim que por inactivar els antibiòtics de la família dels beta-lactàmics (penicil·lines, cefalosporines, monobactàmics i carbapenèmics). En una fase posterior, tractaran la llet de rebuig de tres granges diferents de la província de Girona i compararan la presència de residus d’antibiòtics presents a la llet de rebuig abans i després del tractament amb les nanopartícules.

Laboratoris de Producció de remugants de l’IRTA. Font: IRTA

Doble benefici per a la producció

Tractar la llet de rebuig i eliminar els residus d’antibiòtics també és una pràctica beneficiosa per a les explotacions. Per una banda, s’eviten infeccions recurrents i difícils d’eliminar, sovint causades per microorganismes multiresistents. D’altra banda, el fet de reutilitzar la llet de rebuig tractada per alimentar als vedells fomenta l’economia circular de les granges perquè es reaprofiten els subproductes, aconseguint així un millor creixement i productivitats dels vedells, tant d’engreix com destinats a produir llet, gràcies a l’alt valor nutritiu d’aquesta llet.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.