Desplegar menú lateral
17/05/2018

El projecte MedAID prepara un diagnòstic de l’aqüicultura al mediterrani per 2019

El projecte de 4 anys, liderada per IAMZ-CIHEAM i l’IRTA, fa un balanç del primer any a la primera reunió anual

La primera reunió anual del projecte europeu MedAid (Desenvolupament Integrat de l’aqüicultura Meditarrània), organitzada per l’Institut Europeu d’Estudis Marins (IUEM) a la universitat de Bretagne Occidentale (UBO), Plouzané, França, va tenir lloc els dies 3 i 4 de maig. La finalitat d’aquesta trobada va ser revisar la feina realitzada fins el moment i els avanços dels diversos paquets de treballa, així com definir el pla de feines per al segon any del projecte, de 4 anys de durada.

L’objectiu de MedAID és augmentar la competitivitat global i sostenible del sector aqüícola de peixos marins del Mediterrani al llarg de tota la cadena de valor. Amb aquest objectiu es realitzarà una avaluació integral per tal d’identificar els principals desafiaments tècnics, ambientals, econòmics i socials que puguin condicionar la sostenibilitat del sector, des d’un punt de vista tècnic, ambiental, econòmic i social. Al mateix temps, es treballaran els coneixements i les eines per a millorar el rendiment dels sistemes de producció, creació i foment de productes de valor afegit i plans de negoci socialment acceptables.

Una part important de l’agenda de la trobada es va centrar en el primer paquet de treball del projecte, liderat per experts en innovació i vigilància competitiva de l’IRTA, i que té com a finalitat realitzar una avaluació holística de la sostenibilitat de l’aqüicultura mediterrània. Durant el segon any del projecte s’espera que aquesta feina és concreti en un informe sobre la sostenibilitat de la indústria aqüícola i de les cadenes de subministrament, incloses les relacions entre els resultats econòmics, ambientals i socials. Els resultats es presentaran i discutiran a un taller regional que es realitzarà al gener de 2019.

Tot i que MedAID encara està a la seva fase inicial i gran part de la recerca encara està en curs, durant la primera reunió anual es van presentar alguns resultats preliminars en relació al desenvolupament de concepte de nous productes a partir dels requeriments del mercat i al desenvolupament d’aliments funcionals per a millorar la salut i la tolerància a l’estrès, aquest últim punt, desenvolupat per l’IRTA.

MedAid és un projecte de quatre anys finançat per la Unió Europea en el marc Horitzont 2020. La coordinació local de la primera reunió anual d’aquest projecte va anar a càrrec d’Ifermer i UBO.

Recordem que el MedAID, juntament amb el projecte PerformFISH –millora de l’eficàcia tècnico-productiva de l’aqüicultura mediterrània-, obren grans expectatives per a la producció d’orada i llobarro.