Desplegar menú lateral
14/06/2024

El projecte FertiDigital ha contribuït a ajustar la fertilització pel reg en temps de sequera

Investigadors de l’IRTA han treballat amb els agricultors de diverses finques lleidatanes en l’aplicació de noves tecnologies per a la fertirrigació

Gràcies a les dades obtingudes, els productors han pogut adequar la seva estratègia de fertilització

L’extensió d’aquestes pràctiques al territori català potenciarà la sostenibilitat i la competitivitat del sector

Tres plantacions comercials de regadiu de la zona de Lleida, dues de préssec pla i una d’albercoquer, han estat les escollides per estudiar com les noves tecnologies poden contribuir a ajustar l’aplicació de fertilitzants mitjançant l’aigua de reg, coneguda com a fertirrigació. La iniciativa s’ha dut a terme en el marc del projecte demostratiu FertiDigital, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), al llarg dels últims dos anys. Un període en el qual la sequera ha tingut una especial afectació, i en què les tecnologies aplicades han estat claus per ajustar la fertirrigació.

En un context d’emergència climàtica, en què la població mundial i la demanda d’aliments van a l’alça, com també ho fa el preu de les matèries primeres, la necessitat de conservar els sòls amb pràctiques sostenibles és imperant. La fertirrigació afavoreix l’aprofitament dels fertilitzants i en redueix la pèrdua, però la seva aplicació encara es fa amb poc seguiment en el dia a dia. Amb FertiDigital, hem volgut que el sector agroalimentari conegui les noves tecnologies que poden ajudar a gestionar de manera més eficient aquest sistema de fertilització a partir de l’ús de dades”, explica Xavier Vallverdú, responsable del projecte i tècnic de l’IRTA Fruitcentre de Lleida.

Imatges de drons i de satèl·lits

El projecte ha mostrat, en tres finques dels municipis d’Aitona i Maials, sistemes de seguiment a través de sensors que detecten el moviment del fertilitzant i de l’aigua al sòl. Aquests sensors s’han instal·lat en zones representatives de cada finca, que s’han localitzat a través de les imatges que ofereixen dos tipus de tecnologies: els drons i els satèl·lits (Sentinel 2).

Gràcies a la informació obtinguda, i amb l’assessorament dels experts de l’IRTA i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), els productors han ajustat la fertirrigació d’acord amb les tendències que mostraven les dades dels sensors. En concret, han fet un pla de fertilització anual i alhora s’ha fet seguiment de les necessitats del cultiu, que en alguns casos han requerit adaptar la fertirrigació prevista.

L’any 2023 ha estat un any excepcional a causa d’un episodi de sequera amb una reducció de l’aigua disponible per als cultius. En aquest sentit, a les finques on hem dut a terme FertiDigital, les plataformes tecnològiques que hem utilitzat han sigut claus per ajustar eficientment els recursos disponibles”, ressalta Vallverdú.

El reponsable de FertiDigital també remarca que el projecte ha comptat amb una gran implicació del sector i que els resultats s’han presentat en diverses jornades tècniques: “Hem pogut fer una anàlisi qualitativa de les tecnologies disponibles per contribuir a fer més sostenible la fertirrigació. Aquesta anàlisi podrà ajudar agricultors i tècnics a tenir criteri a l’hora de valorar els sensors que millor s’adaptin a les seves necessitats”.

Per a més informació sobre el projecte, consulteu-ne aquest enllaç de RuralCat.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.